h

Samen voor de mantelzorgers

27 november 2018

Samen voor de mantelzorgers

Foto: Gokhan Çoban

Mantelzorgers doen ontzettend belangrijk werk - onder het constante risisco dat zij overvraagd worden. Dat geldt zeker voor jonge mantelzorgers. In de raadsvergadering van 22 november werden er twee voorstellen ingediend, mede door de SP, om een hand uit te steken naar hen. Helaas; geen van beide voorstellen werd gesteund door een meerderheid.

Jonge mantelzorgers

De SP had een voorstel voorbereid, zoals al eerder aangekondigd, om minderjarigen niet op te zadelen met de plicht tot mantelzorg. Nu is het zo, dat kinderen vanaf 5 jaar (!) zorg moeten dragen voor gezinsleden die met een ziekte of beperking te kampen hebben. Dit heeft tot gevolg dat deze kinderen vaker psychische problemen krijgen, en dat het schoolverzuim toeneemt.

Daarom stelde de SP voor om alleen meerderjarigen aan te merken als mantelzorgers. Het voorstel werd mede-ingediend door Denk en de PvdA, maar kreeg verder geen steun.

Amendement

Parkeren voor Mantelzorgers

Denk, SP en anderen dienden ook een voorstel in om de parkeervergunning voor mantelzorgers gratis te maken. Zodoende zou een mantelzorger geen parkeergeld kwijt zijn voor het vervullen van zijn/haar zorgtaak.
VVD'er Ronald Veen vond echter dat mantelzorgers nu al een 'goeie deal' hebben en stemde tegen. En een meerderheid van de raad met hem.

Amendement

Reactie toevoegen

U bent hier