h

Stemmen tellen levert bijstanders niets op

15 januari 2021

Stemmen tellen levert bijstanders niets op

Foto: SP Veenendaal

Vergoeding wordt verrekend

Mensen die in de bijstand zitten houden er geen geld aan over als ze zich melden als stemmenteller. De vergoeding zal worden verrekend met de uitkering en gemeld bij de belastingdienst. Dit liet Burgemeester Kats deze week weten in de raadscommissie, naar aanleiding van een vraag van de SP.

SP'er Sietse van der Bij had dit onderwerp geagendeerd, naar aanleiding van een bericht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat Veenendaal nog onvoldoende stemmentellers heeft om de verkiezingen in te gaan.
Wat de SP betreft zouden die vergoedingen niet moeten worden berekend. In de eerste plaats is het rechtvaardig dat mensen voor hun inspanningen beloond worden; en in de tweede plaats maakt dat het voor bijstandsgerechtigden aantrekkelijk om zich aan te melden als stemmenteller.

Helaas; de wet staat in de weg. De participatiewet vereist dat de vergoedingen worden afgetroggeld en gemeld bij de belastingdienst. Daarom is het in financiële zin niet interessant voor mensen in de bijstand om stemmen te tellen.
"De wet is de wet," reageerde Van der Bij, "daar kunnen wij vanuit Veenendaal niets aan veranderen. Maar het is wel een gemiste kans, want voor een aanzienlijke doelgroep is het nu niet aanlokkelijk om mee te doen."


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier