h

Tekort aan Tellers

9 januari 2021

Tekort aan Tellers

Foto: Jan Breur

Bezetting voor stembureaus gezocht

Onlangs verscheen er een bericht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: veel gemeenten hebben nog onvoldoende stembureauleden en stemmentellers voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen. Dat geldt ook voor Veenendaal.
De SP wil hierover spreken in de eerstvolgende vergadering van de Raadscommissie.

De partij wil graag van het College van Burgemeester en Wethouders weten of dit bericht klopt, en zo ja: wat de gemeente doet om mensen aan te trekken voor deze klus. Als gemeente willen we immers niet onderbemenst de verkiezingen ingaan.

Bijstand

Iedere Veenendaler van 18 jaar of ouder kan in een stembureau werken. Daar staan vergoedingen tegenover: €240,- voor een voorzitter, €195,- voor een stembureaulid en €40,- voor een stemmenteller.
De SP wil dat deze vergoedingen niet verrekend worden met uitkeringen, zodat bijvoorbeeld ook mensen in de bijstand iets overhouden aan hun inspanningen op het stembureau.

"In de eerste plaats is het gewoon eerlijk dat ook mensen met een uitkering beloond worden," aldus woordvoerder Sietse van der Bij. "Daarbij maakt het voor een aanzienlijke doelgroep aantrekkelijker om zich op te geven als er voor hun - net als voor ieder ander- een vergoeding tegenoverstaat."

Aanmelden

Mensen die zich op de verkiezingsdag(en) nuttig willen maken op een stembureau, kunnen zich aanmelden via https://www.veenendaal.nl/praat-en-doe-mee/meld-u-aan-als-stembureaulid.

Op woensdag 17 maart vinden de Tweede-Kamerverkiezingen plaats. Het Ministerie overweegt om vervroegd stemmen mogelijk te maken Dit zal dan zijn op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021.


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier