h

Gelijk speelveld is essentieel in een democratie

28 maart 2021

Gelijk speelveld is essentieel in een democratie

Motie van Treurnis door oppositie

Een kennisvoorsprong van de coalitie, omdat de Wethouder die partijen meer vertelt dan de oppositie - dat kan niet. En toch is het gebeurd. Daarom dienden de oppositiepartijen Lokaal Veenendaal, CDA, D66, Denk, SP, GroenLinks en PvdA een Motie van Treurnis in tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag (25 maart).

Aanleiding hiervoor was een ordevoorstel dat naar aanleiding van het agendapunt 'Fiscaliseren Parkeergarages' is gedaan door Lokaal Veenendaal. Die fractie stelde voor om de behandeling van dit onderwerp uit te stellen, omdat het voorstel nog niet besluitrijp was. Er waren nog vragen over - onder andere - de juridische houdbaarheid ervan.

Enkele uren voor de raadsvergadering stuurde Wethouder Lochtenberg een memo, waarin hij op dit verzoek inging. De oppositiepartijen waren hierdoor niet in de gelegenheid om het memo te lezen; de coalitiepartijen - wonder boven wonder - wel. Zij vonden uitstel dan ook niet nodig.

Tijdens het debat over dit onderwerp bleek waarom de coalitiepartijen het memo wel kenden, en de oppositiepartijen niet...
...de coalitiepartijen waren al eerder op de hoogte gebracht. Wethouder Lochtenberg had hiermee een ongelijk speelveld tussen de partijen gecreëerd.

De gezamenlijke oppositiepartijen waren hier - uiteraard - ontstemd over. Per motie legden ze de gemeenteraad voor haar treurnis over deze handelswijze uit te spreken. Coalitiepartijen ChristenUnie, VVD, SGP en ProVeenendaal hadden echter geen moeite met het gelopen proces; zij steunden de motie niet.

Met 12 stemmen voor en 21 stemmen tegen werd de Motie van Treurnis verworpen. Later die avond zou een Motie van Wantrouwen tegen wethouder Verloop dezelfde uitslag krijgen...

Motie van Treurnis

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier