h

ACTIEVOEREN WERKT: Assistentie bij stemmen voor mensen met verstandelijke beperking

1 juli 2021

ACTIEVOEREN WERKT: Assistentie bij stemmen voor mensen met verstandelijke beperking

Foto: AJ Breur

Veenendaal aangemeld voor experiment

In Veenendaal voeren de cursisten van "Ontdekkingstocht door de Democratie" al jaren actie om hun stemrecht te mogen uitoefenen. Vanwege hun verstandelijke beperking hebben sommige mensen hulp nodig bij het stemmen. Maar waar mensen met een fysieke beperking wel hulp in het stemhokje mogen ontvangen, mogen mensen met een verstandelijke beperking dit niet.
Daar komt nu verandering in...

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft besloten een experimentwet in te voeren, waardoor in een aantal gemeenten assistentie in het stemhokje wordt toegestaan. Een lid van het stembureau wordt opgeleid om deze groep kiezers op een neutrale manier bij te staan.
In Engeland, Denemarken, Noorwegen en Oostenrijk is hulp in het stemokje aan mensen met een verstandelijke beperking reeds toegestaan.

Ontiegelijk lang geduurd

Cursusleiders Jaap Pilon en Bert van de Weerd, van "Ontdekkingstocht door de Democratie" voeren al jaren actie voor het recht op hulp bij stemmen. Zij leggen hun cursisten uit hoe de democratie werkt, laten hendebatteren in de Raadszaal van Veenendaal, en bezoeken de Tweede Kamer. "Ieder jaar is er boosheid op het einde bij de cursisten dat ze niet mogen stemmen. Daarom hebben we onder het vorige kabinet al een petitie aangeboden aan minister Plasterk," aldus Pilon.

Pilon is blij met de invoering van het experiment: "Dit is geweldig nieuws, wat heeft dit ontiegelijk lang geduurd!"

Veenendaal aangemeld

Omdat de acties hiervoor in Veenendaal zijn begonnen, vindt de SP dat de gemeente zich zeker moet aanmelden voor het experiment. De partij heeft een motie geschreven om dit voor elkaar te krijgen.
Het idee was om deze motie aanstaande maandag in te dienen bij de Kadernota. Echter, dit zal niet meer nodig zijn. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft Veenendaal al aangemeld voor het experiment.
"Ik ben blij dat het College zo voortvarend te werk gaat," zegt SP'er Jan Breur. "Ik had de motie graag ingediend, maar dat het niet meer hoeft is nog veel beter. Ik kan hier alleen maar waardering voor uitspreken."

De SP feliciteert Jaap Pilon, Bert van de Weerd en hun cursisten met deze overwinning. Eén van die cursisten is SP'er Cor Su.
Breur: "Ik ben blij dat Cor bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zijn stem kan en mag uitbrengen. Ik weet hoe lang hij hier al mee bezig is, en hoe graag hij dit wil. Zijn inzet, en die van zijn medecursisten, wordt nu eindelijk beloond."


 

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier