h

Koopzondag-discussie definitief beslecht

15 oktober 2021

Koopzondag-discussie definitief beslecht

Foto: Jan Breur

Nu de evenementen nog...

Motie SP: Stop beperking evenementen op zondag!

Met veel bombarie over 'vrijheid' heeft een meerderheid in de gemeenteraad besloten dat de winkels in Veenendaal elke zondag open mogen. Dat de meeste winkels geen gebruik wenst te maken van die mogelijkheid is voor die partijen van ondergeschikt belang.
Een motie van de SP, om de beperking te schrappen van het aantal zondagen waarop buitenevenementen mogen plaatsvinden, vond echter geen meerderheid...

De discussie over de koopzondag is ten einde. Het is nu elke zondag mogelijk je winkel te openen. Dit past bij het liberale idee van vrijheid: individuele keuzevrijheid. De SP staat hier iets anders in.

"Natuurlijk gunnen we het elke winkelier die dat wil om open te kunnen," aldus fractievoorzitter Jan Breur, "maar als gemeenteraad zijn wij er niet voor de individuele winkelier, maar gaan wij over het totaalplaatje."
Uit de evaluatie van de koopzondagen blijkt dat een meerderheid van de winkeliers liever minder dan meer zondagen dan de tot nu toe toegestane twaalf open wil. Op een willekeurige koopzondag gaat slechts 40% van de winkels open.
Voor de SP is draagvlak onder winkeliers en hun personeel altijd leidend geweest in de discussie over de koopzondag. Als zij niet willen, wordt het niets - en uiteindelijk is dat schadelijk voor het centrum.
"Als je naar de koopzondag gaat, en alleen de Kruidvat is open," legt Breur uit, "is dat niet bepaald een succes..."

Evenementen

Wat de SP betreft heeft een koopzondag alleen zin als je er wat van wilt maken. En een evenement helpt daarbij.
Breur: "Een evenement versterkt de levendigheid wanneer er veel winkels open zijn, en compenseert wanneer er weinig winkels open zijn." Zeker nu de raad besluit dat het voor de winkels elke zondag 'raak' mag zijn, mogen de evenementen niet achterblijven.
"Bovendien," vraagt Breur, "waarom een winkelier wel deze vrijheid gunnen, en culturele ondernemers niet?"

De SP diende een motie in om de huidige beperking van zes zondagen per jaar, waarop nu evenementen zijn toegestaan, te schrappen.
Een meerderheid bestaande uit ChristenUnie, VVD, SGP, ProVeenendaal, CDA en PvdA stemde echter tegen de motie. De VVD bood nog wel aan om met de SP na te denken over het stimuleren van kleine evenementen; een uitnodiging die de SP van harte aanneemt.

De SP heeft zich altijd ingezet om evenementen in Veenendaal te stimuleren, en zal dit blijven doen.

motie

Reactie toevoegen

U bent hier