h

Petitie gestart voor hek bij Stadsstrandje

21 april 2022

Petitie gestart voor hek bij Stadsstrandje

Laat geen kind in het water vallen

Een aantal ouders uit Veenendaal is een petitie gestart voor het plaatsen van een passend hek tussen het stadsstrand, een speelplek voor kinderen, en de open gracht die er direct naast ligt. Het stadsstrand is gelegen in het midden van het centrum van Veenendaal en wordt veel bezocht door ouders met kleine kinderen.

teken de petitie

"Het stadsstrand is een heerlijke plek om te spelen met de kinderen. Wel hebben we het er regelmatig met ouders onderling over dat het ontzettend gevaarlijk is dat onze kinderen in een paar stappen bij de gracht vol – voor kinderen – aantrekkelijke vissen staan, waar ook al geen hek om staat.” vertelt één van de ouders bezorgd. “We vragen niet om om alle grachten een hek te plaatsen, maar om een passend hekje voor om het stadsstrand zelf. Niet om alle risico’s uit te sluiten, maar wel om ze te minimaliseren."

Mooi belangrijker dan veilig

De gemeente blijft het plaatsen van een passend hekje om het stadsstrand, om zo de veiligheid voor de spelende kinderen te waarborgen, weigeren. Zowel de SP als SGP zijn al diverse keren het gesprek aangegaan in de gemeenteraad, maar konden niet op steun van de raad rekenen. Een argument voor het niet plaatsen van het hek, is dat dit niet sfeervol is. 

Volgens de initiatiefnemers van de petitie is dat onzin: "Er zijn hele mooie, passende alternatieven voor een sfeerloos staal hekwerk. Denk aan een schapenhek of houten paaltjes. In één van de ontwerpen voor het stadsstrand zijn deze ook getekend door de architect, helaas zijn die nu uit het plan verwijderd." Daarnaast hoeft het hekwerk volgens de petitionaris, zelf ouder van een peuter, ook niet hoog te zijn. "Het gevaar is er vooral voor kinderen tot een jaar of 6, die niet kunnen zwemmen en zich nog van geen enkel gevaar bewust zijn. Zij hebben geen meters hoog hekwerk nodig om niet in de gracht terecht te kunnen komen."

IJzeren beugels en op je kinderen letten

De gemeente zegt dat zij voor de veiligheid beugels in de gracht hebben geplaatst, zodat je eruit kan klimmen. “Daar hebben kleine kinderen natuurlijk hélemaal niets aan!” zucht de petitionaris. “De open gracht naast de speelplek is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen, die gewoon verdrinken in dat water en zich er nóóit zelf uit kunnen trekken.”. Ook het argument dat ouders maar gewoon op hun kinderen moet letten gaat er bij de starters van de petitie niet in. “Natúúrlijk let je op je kinderen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en is het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om de veiligheid van openbare speelplekken zoveel mogelijk te optimaliseren?”

Ze schetst vervolgens de situatie waarbij je met twee kleine kinderen op het stadsstrand zit. Het ijsje van het eerste kind valt om, je helpt je kind erbij en vervolgens trekt je peuter een sprintje richting de vissen in de gracht en valt er in. Vanaf de zitplekken is niet te zien of er iemand in de gracht ligt en voor je je kind vindt, is hij al verdronken. “Natuurlijk vallen niet zomaar alle kinderen achter elkaar in de gracht, wij letten als ouders volgens mij allemaal nauwlettend op, maar we willen toch niet dat het eerst één keer mis gaat om dan toch maar een hek te plaatsen? Dat is te laat! En wat is nou de moeite van het plaatsen van een hekje waar niemand last van heeft, om misschien wel het leven van een kindje te redden..”

Mariska Saarloos

Deze ouders zijn niet de eerste die een petitie starten. In 2018 startte Mariska Saarloos al een petitie. Ondanks 249 handtekeningen, kreeg ze nul op het rekest. De gemeente voerde als reden op dat het stadsstrand verbouwd ging worden. “Dat kwam toen heel goed uit voor ze, maar nu is de verbouwing klaar. Althans, als het hekje is geplaatst.”, aldus de initiatiefnemers. Dat zij niet de enige zijn die hier zo over denken is wel duidelijk, de petitie is in één dag al meer dan 300 keer ondertekend.

Reactie SP:

De SP.die zich al langere tijd bezighoudt met de veiligheid bij de Brouwersgracht, beveelt deze petitie van harte aan. Afgelopen maand stelde de SP ook al schriftelijke vragen naar aanleiding van een incident, waarbij een scootmobiel-gebruiker te water is geraakt.
Sietse van der Bij: "Als er aan de ene kant van het water een hek staat, waarom dan niet aan de kant waar kleine kinderen spelen? Dit is een onbegrijpelijke keuze. Laat vooral uw stem horen en steun de petitie van Hek om stadsstrand Veenendaal."

teken de petitie

Zie ook:
 

Reactie toevoegen

U bent hier