h

SP gaat voor 100% sociaal

1 maart 2023

SP gaat voor 100% sociaal

Nieuwbouwplannen Westersingel

Dat er geen partij zoveel werk van betaalbare huizen wil maken als de SP, bleek wel uit de gemeenteraadsvergadering van 23 februari. Hier werden de nieuwbouwplannen voor de Westersingel besproken. De SP stelde voor om het hele plangebied als sociale woningbouw te bestempelen, maar kreeg geen steun van de andere partijen.

In heel Nederland zijn er in de afgelopen vijf jaar slechts 729 sociale huurwoningen bijgekomen. In Veenendaal geldt een inschrijftijd van ruim zes jaar en een wachttijd van ongeveer acht jaar om een sociale huurwoning toegewezen gekregen. Bovendien heeft het de voorkeur van Veenvesters (voorheen: Patrimonium) om sociale woningbouw bij elkaar te bouwen in plaats van te versnipperen over verschillende gebouwen.
Om die reden stelde de SP voor om de Westersingel volledig sociaal te maken, met een mix van woningen voor jongeren, starters en ouderen.

voorstel

Toen dit voorstel geen steun kreeg, stemde de SP als 'next best' voor een voorstel van ProVeenendaal en anderen. Hierin werd voorgesteld om de helft van de woningen onder de huurtoeslaggrens te houden, een kwart van de woningen te bestemmen voor jongeren met een huurprijs tot €650 en een kwart te bestemmen voor middenhuur. Dit voorstel kreeg wel een meerderheid achter zich.

ProVeenendaal had ook nog een ander voorstel ingediend. Namelijk om het aantal woningen aan de Westersingel fors te verhogen - tot maarliefst acht bouwlagen. Ook dit voorstel kreeg een meerderheid achter zich, maar niet de SP. De SP verwacht bij een te dichte bebouwing forse parkeerproblemen, en hoe graag de SP ook ziet dat er meer woningen komen is die hoeveelheid op die plek niet realistisch.

Groene kopgevels

Ook was er een voorstel van SGP, D66, SP en anderen om groen toe te voegen aan de gebouwen. Letterlijk. Door middel van klimplantgevels.

Groene gevels zijn een probaat middel tegen hittestress. Ze komen de leefbaarheid en luchtkwaliteit ten goede. En ze hebben esthetische waarde.
De SP is al sinds jaar en dag pleitbezorger voor groen op en aan gebouwen.

Het voorstel om groene kopgevels toe te passen werd door alle partijen gesteund, en is dus unaniem aangenomen.

voorstel

 

Reactie toevoegen

U bent hier