h

Stemhulp, Snelbus, Staking

7 maart 2023

Stemhulp, Snelbus, Staking

Foto: SP Veenendaal

Jan Breur in gesprek met Gerjan Cluistra

Maandagavond 6 maart was SP-lijsttrekker Jan Breur te horen op ValleiFM. Hij sprak met Gerjan Cluistra over het nieuws van de dag en de aankomende verkiezingen voor de Provinciale Staten.
De verkiezingen vinden plaats op woensdag 15 maart.

Hulp in het stemhokje

Voor Breur was het nieuws van de dag afkomstig bij de concurrenten van het CDA. Zij hadden dit weekend de Minister van Binnenlandse Zaken op bezoek, en vroegen aandacht voor de strijd die de cursisten van 'Ontdekkingsreis door de Democratie' al enkele jaren voeren: hulp bij het stemmen voor mensen met een verstandelijke beperking.

"Ik ben blij dat dit nu onder de aandacht van de Minister is," aldus Breur, die met de SP al jaren zij aan zij staat met de cursisten. Eén van het, Cor Su, is een prominent lid van de Veenendaalse SP. "Hopelijk komt er nu weer wat beweging in de zaak."

Supersnelbus Veenendaal-Amersfoort

Ook kwam een opmerkelijk programmapunt van de SP ter sprake: een supersnelbus tussen Veenendaal en Amersfoort. Met de auto rijd je binnen een half uur van de ene plaats naar de andere, maar met het OV doe je er al gauw meer dan een uur over. Daarmee is het Openbaar Vervoer tussen deze twee plaatsen de B-keuze.

"Dat is niet eerlijk voor de mensen die geen auto hebben," aldus Breur, "en voor de mensen die wel een auto hebben is het geen stimulans om hem te laten staan. Terwijl het al zo druk is op de wegen."

Stakingen in het streekvervoer

"Dan moet je wel iemand hebben om die bus te besturen," legde Cluistra hem voor. "En er wordt de laatste tijd nogal gestaakt in het streekvervoer."

Breur erkende dat: "De laatste jaren is het Openbaar Vervoer behoorlijk uitgekleed, en is de druk op chauffeurs toegenomen. Daarom moet er ook flink geïnvesteerd worden in het OV, om de kwaliteit, de dienstregelingen en de arbeidsomstandigheden weer op peil te brengen."

De SP wil dit doen door het streekvervoer weer in publieke handen te nemen, in plaats van uit te besteden aan commerciële multinationals. Breur: "Dan vloeien de opbrengsten niet als winst weg naar één of ander hoofdkantoor in Frankrijk, maar kunnen we die investeren in een beter busnetwerk voor ons allemaal."

Link

De uitzending is hier terug te luisteren:
https://app.springcast.fm/16255/gerjan-op-dreef-06-03-2023

Reactie toevoegen

U bent hier