h

De ketenen gebroken

2 juli 2023

De ketenen gebroken

Foto: Jan Breur

Eerste Veense Keti Koti-viering massaal bezocht

Dit jaar vieren we dat de slavernij 160 jaar geleden (officieel) is afgeschaft. En voor het eerst is er ook een Keti Koti-viering in Veenendaal georganiseerd; in de Cultuurfabriek. Deze werd massaal bezocht. Ook SP-fractievoorzitter Jan Breur was van de partij.

De Keti Koti-viering werd georganiseerd op initiatief van Sanne Heymann, geïnspireerd doordat ze Joyce Marsman mocht interviewen. Marsman is één van de eerste zwarte vrouwen die in Veenendaal woonde. Elk jaar op Keti Koti hangt zij de vlag uit.

Foto: Jan Breur

Vorige maand vond er in Provinciale Staten nog een discussie plaats, of de Commissaris der Koning excuses mag maken namens de provincie Utrecht. Wat de SP betreft wel: het is belangrijk om stil te staan bij het verleden, en dit verleden te erkennen.
Breur voegde hier aan toe dat we ook onze ogen niet moeten sluiten voor het slavernijheden: "Denk aan de kinderen in de Kobaltmijnen in Afrika, of in de sweatshops in Azië. Het pad naar rechtvaardigheid is nog lang niet uitgewandeld."

Breur is het met Marsman eens dat Keti Koti een feest van en voor iedereen moet zijn. "Het verleden een plek geven, en er van leren. En streven naar een toekomst met Menselijke Waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit voor iedereen."

Foto: Jan Breur

Het Veense schaap met een Surinaamse sjaal: verbondenheid en verbroedering in actie.

Reactie toevoegen

U bent hier