h

Sietse's debuut

22 september 2023

Sietse's debuut

Foto: AJ Breur

Niet uit trots, maar uit noodzaak

"Ik sta hier niet vanwege mijn trots, maar omdat het nodig is." Met deze woorden gaf Sietse van der Bij zijn visitekaartje af in de gemeenteraad. Op 14 september jongstleden gaf hij zijn maiden speech als fractievoorzitter van de SP.

Niet trots op zijn taak als volksvertegenwoordiger; wel op de mensen die hem hebben gevormd. Zijn opa Meindert, die met gevaar voor eigen leven mensen na een gasexplosie uit de fabriek redde waar hij werkte. Zijn oma, die de oogst van haar moestuintje weggaf aan de buurt, omdat die nog armer waren. De andere kant van zijn familie had het breder.
Zijn ouders, die qua karakter erg naar elkaar zijn toegegroeid in de loop van zijn leven. Zijn moeder, die scherp leerde debatteren; zijn vader die rust leerde te pakken.

Foto: AJ Breur

Ook stond hij in zijn maiden speech ook stil bij het vertrek van Jan Breur, die zeventien jaar lang de SP vertegenwoordigde in de Gemeenteraad.
Sietse betoonde veel respect voor zijn voorganger:
"Het grootste gedeelte van zijn tijd in de raad was hij enig raadslid. Vanaf dag één stond hij aan. Waar je in een grotere fractie er vanuit de achtergrond in kan groeien, moet je als eenpersoonsfractie direct aan de bak. Jan heeft dit uitstekend gedaan."

Nog voor Van der Bij zijn maiden speech had gehouden, had hij al een naam voor zichzelf gemaakt. Zijn installatie in de Gemeenteraad had hij aangegrepen om zijn partner, Sharon, ten huwelijk te vragen. Ook heeft hij de fototentoonstelling 'Weggecijferd, Teruggevochten' naar Veenendaal gehaald. Hij opende het politieke seizoen met schriftelijke vragen over de onveilige situatie in de Fokkerstraat.

SP Veenendaal wenst hem veel succes in zijn nieuwe functie.
Vrij naar X-Men zeggen we:

Welcome to the gemeenteraad, Sietse
We hope you survive the experience!


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier