Dress for success...
Dress for success...
Het zal je maar gebeuren. Je hebt een uitkering, waar je erg graag uit wilt. Je solliciteert en BINGO... je mag op gesprek komen. Er is alleen één probleem: een net pak heb je niet (meer), en geld voor een nieuwe evenmin. Je kansen zijn dan vrijwel verkeken.
Dress for Success biedt een oplossing: met de uitnodiging voor het gesprek in je de "winkel" binnen, en je mag een goed pak meenemen.
Het Dress for Success-concept biedt mogelijkheden voor mensen om uit hun uitkering te krabbelen en een beter (financieel zekerder) bestaan op te bouwen. Daarom staat de SP Veenendaal positief tegenover een dergelijk project, als dit ooit in 't Veen zou worden opgestart.
Hier een artikel uit de Metro over Dress for Success.
Gratis outfit voor iedere sollicitant met uitkering
Stel: je hebt een uitkering en binnenkort een belangrijk sollicitatiegesprek. Geld voor een strak pak is er niet, dus hoe kom je toch goed voor de dag? Dress for Success heeft de oplossing.
Dress for Success biedt gratis kleding voor sollicitanten met een kleine beurs. Nu zijn er drie winkels, maar vorige week is het startschot gegeven om in heel Nederland 'Dress'-winkels te openen.
Het principe - overgewaaid uit de VS - is simpel: je neemt de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek mee naar de winkel, en daar helpen de medewerkers (allemaal vrijwilligers) je aan een representatieve outfit. Krijg je de baan, dan kun je terugkomen met je arbeidsovereenkomst en een mooi pak voor de eerste weken uitzoeken.
"Sinds we begonnen zijn in Rotterdam, komt de vraag uit het hele land. Het is een leuk concept, iedereen wordt er blij van", vertelt projectleider Reny Winkelman.
De kleding in de winkels komt voor een groot deel van particulieren.
"We merken dat nu veel mensen hun winterkleding opruimen en een deel naar ons brengen", vertelt Ria Klaassens, die 'Dress' in Rotterdam opzette. "Soms vragen we af waarom mensen het weg doen, zo mooi is het nog."
Gratis
Ria raakte in 2001 betrokken bij 'Dress' omdat ze ervaring had in de modebranche én zelf een bijstandsuitkering heeft. "Het helpt als ik de klant vertel dat ik begrijp in welke situatie ze zitten. Want soms is er wat gêne om hier te komen, maar na een kopje koffie is dat over", vertelt de winkeldame.
Misbruik wordt er niet gemaakt van het gratis shoppen. Winkelman:De klanten hoeven alleen een uitnodiging voor gesprek mee te nemen, meer niet. Mensen met een uitkering moeten al teveel met hun billen bloot. De mederwerkers in de winkels hebben genoeg mensenkennis om te zien of ze worden belazerd. Ik heb het nog nooit gehoord", aldus Winkelman.
Succes is een keuze!
- De DfS-winkels zitten nu in Rotterdam, Den Haag en Gorinchem
- In 2006 komen daar Amsterdam, Wageningen en Leiden bij
Geschreven door: Wieneke Gunneweg (Metro)
Uit: Metro, 3 april 2006
- Zie ook:
- Jan Breur