ANALYSE: LIBERALISME, deel 3
ANALYSE: LIBERALISME, deel 3
Het liberale wondermiddel, marktwerking, werkt niet. We zien het in de zorg, bij de ROC's, in het Openbaar Vervoer, bij de energiebedrijven. Het enige terrein waar de marktwerking enige zin bleek te hebben gehad, is de telefonie.
Voor de rest heeft marktwerking overal waar ze is ingevoerd sporen nagelaten van toegenomen kosten, toegenomen bureaucratie, graaigedrag aan de top, professionals die door managers monddood worden gemaakt, fraude en (forse) afname van kwaliteit.
Invoering van de marktwerking is dus overduidelijk een ramp geweest, maar de liberalen klampen zich er krampachtig aan vast, in de rotsvaste overtuiging dat de markt een zegen is.
In de liberale ideologie is niet meer het individu, maar de markt het grootste goed. De markt wordt door de liberalen welhaast geeerd, en alles van waarde in de samenleving wordt aan de God van de markt geofferd.
Evenals de God van Abraham, Isaac en Jacob, duldt de God van de markt geen concurrentie. Dat is de reden dat VVD-kamerlid Aptroot confessioneel Nederland bestempelde 'poldertaliban', enkel omdat de winkeltijdenwet ge-evalueerd gaat worden. Fractievoorzitter Mark Rutte volgde al snel zijn voorbeeld.
Het marktdenken is verworden tot een godsdienst en de hogepriesters van de VVD beschouwen alles en iedereen die de markt niet zien als het allerhoogste goed als gevaarlijk.
Dit verklaart het gebruik van de schandalige term 'poldertaliban', nog voordat er uberhaupt iets uit de evaluatie van de winkeltijdenwet is gekomen.
De ironie wil dat juist degenen die voorop lopen in de hedendaagse 'verlichting' - de jihad tegen de religies - voornamelijk uit liberale hoek komen.
Het zou een goede zaak zijn als ook binnen het marktgerichte liberalisme een ver-lichtingsdenker op zou staan, die zou zeggen dat de markt verzonnen is door mensen en dus nooit een God zou kunnen zijn.
En zolang zorg en onderwijs worden geofferd aan de markt, is het zeker geen goede God.
Zie ook:
Liberalisme, deel 1
HIERLiberalisme, deel 2
HIEROverige Analyses
HIER
- Zie ook:
- Jan Breur