Niek Dijkmans
Niek Dijkmans
Lokaal Veenendaal-raadslid Niek Dijkmans houdt een weblog bij. Bijna dagelijks is er te lezen wat hem zoal bezig houdt. En vaak is dat de SP. Wie op Dijkmans' weblog kijkt, hoeft nooit lang te zoeken naar stukjes over onze partij.
Scheutig met complimenten is hij op het eerste gezicht niet. Vaak zijn we 'populistisch bezig' of hebben we 'het niet goed begrepen' (oude retorische trucjes om je eigen standpunt te verheffen ten koste van de ander). Maar goed: Dijkmans positioneert zich graag ten opzichte van de SP, en dat is het grootste compliment dat een partij kan krijgen.
Uit waardering voor dit (goed verhulde) compliment, lijkt het mij niet meer dan fatsoenlijk om ook eens een artikeltje aan hem te wijden. Daarom ga ik in op die zaken die hij in zijn weblog schrijft over (met name) de SP.
"... Wat heeft de kinderzang nu te maken met de politiek? Waarom moet nu specifiek vermeld worden dat hij meegezongen hebben. Laat dit evenement met rust en ga erheen als je het zelf leuk vind en niet omdat je daar een politieke rol wil opeisen. Maar het is tenslotte een kinderzang en dan mag je iemand die net zijn vijfde verjaardag gevierd heeft dit niet kwalijk nemen. Kind tussen de kinderen."
Weblog Niek Dijkmans, 1 mei, over de aanwezigheid van de SP op koninginnedag
Dat de SP haar aanwezigheid vermeldt, heeft natuurlijk niets te maken met politiek gewin. Hoeveel stemmers laten hun stem afhangen van aanwezigheid op de kinderzang? Nee, dit is nou volksvertegenwoordiging. Als vertegenwoordiger van de samenleving heb je het fatsoen om op deze opening van een volksfeest te komen. En de Veenendaler laten weten wat je doet (door bijvoorbeeld vermelding op je website) hoort hier ook bij. Dijkmans zou dit, gezien zijn eigen digitale activiteit, als geen ander moeten begrijpen en waarderen.
Je zou je zelfs kunnen afvragen of iemand die zelf niet eens het fatsoen heeft gehad aanwezig te zijn bij de kinderzang, recht heeft van spreken. Zover wil ik niet gaan. En die bijzonder flauwe opmerking over mijn leeftijd laat ik ook geheel voor Dijkmans' rekening.
"Misselijk werd ik wel van de volgende opmerking over de kinderzang "is het een van de weinige feesten waarbij de culturele scheidslijnen die onze samenleving verdelen bijna helemaal worden opgeheven. Ook daarom vinden we het belangrijk om bij de kinderzang, de opening van dit volksfeest, aanwezig te zijn. ".
Waarom nu weer spreken over culturele scheidslijnen. Het is gewoon een feest voor heel Veenendaal en laten we nu eindelijk de discussie over culturele verschillen en scheidslijnen achter ons laten en niet elke activiteit mee belasten."
Weblog Niek Dijkmans, 1 mei, over wat de SP zegt over de waarde van Koninginnedag
Allereerst merk ik op dat Dijkmans dit citaat in de verkeerde context plaatst. Het ging niet over de kinderzang an sich, maar over het geheel van koninginnedag, waar de kinderzang de opening van is. Voor de rest zijn we het eens wat betreft koninginnedag: het is een feest voor iedereen. Wat dat betreft is het aardig dat Dijkmans mijn punt nog eens onderstreept.
Echter, het leven begint en eindigt niet bij koninginnedag. Er zijn culturele scheidslijnen. Mensen vermijden nog te vaak contact met mensen die een andere culturele bagage hebben dan zijzelf. De onderwijsvrijheid wordt in sommige groepen misbruikt (hopelijk niet lang meer) om kinderen af te schermen van de samenleving. En nog altijd is er discriminatie en rassenhaat. De samenleving IS nou eenmaal verdeeld. Daar heb ik niet om gevraagd, en daar heeft Dijkmans niet om gevraagd. Ik vraag me dan ook af waarom Dijkmans misselijk wordt als ik zeg dat wij als SP blij zijn als die scheidslijnen komen te vervallen...
"Uiteraard nog naar de 8 uur herdenking geweest. Dit vind ik zo prive dat dit verder niet vermeld hoeft te worden in een weblog. Dit beleef je prive als onderdeel van de gemeenschap. Niet als lid van een organisatie. Ik vind het dan ook altijd jammer dat een kleine groep van hoogwaardigheidsbekleders pontificaal voor het gedenkteken staan. Alsof zij meer gedenken dan de andere aanwezige. Hier hoor je op te gaan in de massa en gezamenlijk te gedenken."
Weblog Niek Dijkmans, weekend 3 en 4 mei, over zijn aanwezigheid op de herdenking die hij 'verder niet vermeldt'
Voor dit standpunt is veel te zeggen. Hiervoor mijn diepste respect. Maar het moge bekend zijn dat wij als SP anders ermee omgaan. Niet omdat wij 'meer gedenken dan de andere aanwezige'. De suggestie dat dit de motivatie is van hoogwaardigheidsbekleders vind ik behoorlijk ongepast. Ik kan niet voor anderen spreken, maar ik sta daar niet voor mezelf. Evenmin als dat ik er bij de kinderzang op koninginnedag voor mezelf sta. Ik sta er als vertegenwoordiger van een groep mensen, en er is niks mis mee dat je jezelf zichtbaar maakt voor de mensen die je vertegenwoordigt. De nederigheid die Dijkmans op zijn weblog beschrijft is bewonderenswaardig. Het is dan ook jammer dat hij die nederigheid teniet doet door er een uithaal naar anderen van te maken...
Die uithaal transformeert in een frontale aanval als hij in de Gelderlander leest dat de SP juist voor zichtbaarheid pleit...
"In de Gelderlander van 6 mei jl. stond een artikel waarin de SP het genant vindt dat er volgens de SP zo weinig gemeenteraadsleden aanwezig waren. Maar is het niet juist genant om in de krant te laten zetten wel aanwezig te zijn geweest."
Weblog Niek Dijkmans, 6 mei, in reactie op een artikel in De Gelderlander
Denkt Dijkmans werkelijk dat dit ons motief was? Ik durf het te betwijfelen. Zelfs Dijkmans weet wel beter.
"Raadsleden horen tenslotte ook tussen de bevolking te staan en niet zoals de SP tussen de hoogwaardigheidsbekleders. De SP voelt blijkbaar graag even aan het Pluche. De SP voelt zich blijkbaar meer thuis bij de Pluche dan bij de bevolking van Veenendaal."
Weblog Niek Dijkmans, 6 mei, in reactie op een artikel in De Gelderlander
Dit is wel een heel bizarre claim. Omdat SP-volksvertegenwoordigers kiezen voor zichtbaarheid, voelen we ons meer thuis bij het pluche dan bij de bevolking van Veenendaal? Dijkmans is het kennelijk ontgaan dat ook wij veel mensen rondom de herdenking hebben gesproken. Omdat wij die paar minuten zichtbaar voor de samenleving staan, in plaats van anoniem ertussen, zijn wij ineens het contact met de bevolking kwijt?
Over pluche gesproken: wiens partij heeft zich nog maar op slinkse wijze het college ingewurmd? De taal die Dijkmans hier uitkraamt doet mij vooral denken aan het oude gezegde: zoals de waard is...
"Met de fractie van Lokaal Veenendaal is afgesproken dat onze fractievoorzitter als officiele vertegenwoordiging bij het officiele gedeelte aanwezig is en dat de andere leden van de fractie ieder in eigen wijze bij de dodenherdenking betrokken zouden zijn."
Weblog Niek Dijkmans, 6 mei, in reactie op een artikel in De Gelderlander
Kijk, dit is informatie waar je wat aan hebt. Een dergelijke afspraak is een goede manier om met de dodenherdenking om te gaan. Lokaal-fractievoorzitter Thierry Haasbroek was inderdaad aanwezig bij de 'officiele' mensen. En als de overige fractieleden ervoor kiezen om tussen de 'gewone' mensen te staan is dat prima. Voor deze regeling heb ik oprechte waardering.
"Op dit soort momenten vind ik het niet nodig gezien te worden. Gewoon aanwezig zijn is veel belangrijker.."
Weblog Niek Dijkmans, 6 mei, in reactie op een artikel in De Gelderlander
Inderdaad, aanwezig zijn is belangrijker dan gezien te worden. Daarover zijn we het eens. Maar, het ceremoniele aspect mag niet over het hoofd gezien worden. Als vertegenwoordiger van de samenleving sta je niet alleen maar te gedenken, je maakt je betrokkenheid ook zichtbaar. Dat kan, zoals Lokaal Veenendaal doet, door alleen de fractievoorzitter. Primair ligt de verantwoordelijkheid om zichtbaar te zijn (als gezicht van je partij) vooral bij hem. Of het kan door een grotere delegatie (die kan oplopen tot de gehele fractie) - maar de fractievoorzitters horen er in ieder geval te staan, en daar miste ik er toch vijf van.
Maargoed, zonder elkaar zwarte pieten toe te delen, kunnen we vaststellen dat Lokaal Veenendaal anders omgaat met de herdenking dan de SP. Dijkmans heeft goed verwoord waarom hij niet tussen de 'officials' stond met de dodenherdenking, en wat mij betreft is het daarmee volledig gelegitimeerd.
Dan blijft nog de vraag staan waarom die aanval op de SP? Omdat Dijkmans vindt dat wij te koop lopen met onze aanwezigheid? Vind hij dat werkelijk ongepast? Waarom bekritiseert hij dan ook niet de Veense Jongerenraad, die in de Veenendaalse Krant van 28 april heeft laten weten dat ze 'sinds haar oprichting in 2004 meedoet aan de jaarlijkse kranslegging bij het oorlogsmonument te Veenendaal'? Welke gedachte zit er achter dit gebrek aan consequent zijn?
Tot slot nog even dit: Dijkmans is een van de organisatoren van het Culturele Cafe, dat zijn partij samen met de PvdA maandelijks houdt in horecagelegenheid 'De Kroeg' aan de Sandbrinckstraat. Vanavond is er weer een editie; ditmaal in het teken van 'cultuur en politiek'. Ik raad iedereen van harte aan om hierbij aanwezig te zijn.
Vanavond, 20:00u, Cultureel Cafe in 'De Kroeg' aan de Sandbrinckstraat
Bezoek ook eens het weblog van Niek Dijkmans, HIER
- Zie ook:
- Jan Breur