Dolle Mina
Dolle Mina
In voormalig NSB-krant en huidig VVD-propagandaorgaan de Telegraaf zag ik, op de voorpagina, een artikeltje met de kop 'Dolle Mina'. En hoewel me het doorgaans niet zoveel boeit wat dit sensatiekrantje aan rabiate wartaal opkalkt, had deze kop mijn directe interesse.
Dolle Mina. De Tweede Feministische Golf. Vrouwen die knokten voor een gelijkwaardige positie naast, in plaats van onder de man. Ik denk aan de MVM (Man Vrouw Maatschappij). Ik denk aan acties tegen groot en klein onrecht tegenover vrouwen. Van 'plasgelijkheid' (openbare toiletten voor vrouwen), tot het nafluiten van mannen (omdat het andersom ook gebeurt), tot korsetverbrandingen tot de inzet op gelijke berechting tussen man en vrouw.
Ik denk aan Baas in Eigen Buik. Ik denk aan de strijd voor anticonceptie en het recht op abortus.
Ik denk aan de dappere vrouwen in de voorhoede van de Tweede Feministische Golf. Aan mensen als Anja Meulenbelt (op wiens weblog ik een aantal jaar geleden vaste gast was, en van wie ik veel heb geleerd) , Claudette van Tricht, Nora Rozenbroek, Selma Leydesdorff en Rita Hendriks. Ik denk aan de mannen aan hun zijde: Alex Korzec, Huub Phillipens. Ik denk aan wat al deze mensen hebben betekend voor de gelijkheid van man en vrouw (die nog altijd niet volledig bereikt is...)
Ik denk aan een van de boegbeelden uit de Eerste Feministische Golf, Wilhelmina Drucker, aan wie zijn hun geuzennaam dankten. Drucker voerde een rechtszaak om de sekse-ongelijkheid in het erfrecht aan te kaarten - en won. Drucker was oprichtster van Vrije Vrouwen Vereeniging, waaruit ook de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht voortvloeide. Ze was een van de eerste leden van de Vereeniging Onderlinge Vrouwenbescherming, en aan haar gedachtegoed danken we onder andere de blijf-van-mijn-lijf-huizen.
Wat zou een krant als de Telegraaf met deze rijke historie willen? Welke actualiteit inspireert deze krant tot het verwijzen aan de beweging die zoveel heeft betekent voor de gelijkwaardigheid tussen mensen?
Een vrouw van 29 die met haar auto een ravage in het verkeer heeft veroorzaakt. Met het feminisme had het artikel - in tegenstelling tot wat de kop suggereerde - niets te maken.
Wat zegt dit over de Telegraaf?
- Zie ook:
- Jan Breur