Van God los.
Van God los.
De afgelopen week heb ik twee documentaires gezien van Zembla...
De een ging over een farmaceutische fabriek in India, die zogenaamde 'goedkope geneesmiddelen' produceert.
Goedkoop voor ons Westerlingen maar waarvoor de mensen in India een immense prijs moeten betalen: Hun land wordt met valse beloftes afgenomen, de bevolking wordt als arbeider in die fabrieken enorm uitgebuit, hun omgeving wordt vergiftigd en het rivierwater is een stinkend riool geworden, vervuild met allerlei soorten antibiotica. Het is daar onleefbaar..
Dit alles dus voor de meest grote winst van het bedrijf. En omdat wij Westerlingen zo goedkoop mogelijk onze gezondheid willen.
De andere documentaire van Zembla was dichter bij huis. Deze documentaire vertelde het verhaal van de ondergang van de sociale werkplaats. Het paradepaardje van onze verzorgingsstaat.
Het tweede kabinet Rutte heeft samen met de PvdA deze sociale werkvoorziening te gronde gericht met de zogenaamde participatiewet. De sociale werkplaats gaat dicht en de mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt gaan in het bedrijfsleven instromen. Hiervoor beloofde de regering 50.000 werkplaatsen creëren. Van de belofte is niets terecht gekomen. Na drie jaar zijn er slechts 375 van zulke arbeidsplekken gevonden. Nog geen 2 procent. De instromers zitten thuis.
Ik herinner me nog die brede glimlach van staatssecretaris Jetta Kleinsma, toen zij vol overtuiging verklaarde dat die meneer met die stijve arm zeker aan een baan geholpen zou worden.
Mooi niet! Diezelfde meneer zegt nu nog steeds geen werk te hebben.
"De maatschappij zit niet op ons te wachten," zei hij in Zembla.
Maar Tamara van Ark, staatssecretaris van sociale zaken heeft nu de oplossing: Deze mensen mogen onder het minimumloon gaan werken.
Ik krijg het er koud van. In deze twee uitzendingen van Zembla worden de symptomen van onze neo liberale cultuur blootgelegd. En denk niet dat dit uitzonderingen zijn, ver weg van Veenendaal. Ook hier is het marktdenken heilig. En ook hier kijken we alleen maar naar de economische waarde van een mens en ook hier geldt macht van de sterkste.
In ons doen en ons denken draait het alleen maar om de DIKKE IK, waarin iedereen probeert het voor zichzelf zo goed mogelijk te krijgen. En alles wat in de weg staat, slaat we van ons af.
We leven in een maatschappij van ieder voor zich en niemand voor ons allen.
We zijn wat dat betreft van God los.
En dat is verschrikkelijk.
Maar we hebben hoop.
Er gloort licht aan de horizon.
De SP zet zich onvoorwaardelijk in voor gelijkheid, menselijke waardigheid en solidariteit.
Bent u het egocentrische denken ook beu? Vindt u ook dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen? Vindt u ook dat iedereen gelijke kansen moet hebben?
Sluit u dan aan bij de SP.
Wij doen met samen: Met elkaar en voor elkaar!
WORD LID!
- Zie ook:
- Baukje Hiemstra
- Werk en Inkomen
Reactie toevoegen