h

Brief aan Jan Kuitenbrouwer

27 september 2022

Brief aan Jan Kuitenbrouwer

Over zijn kruistocht tegen de Transgenderwet

Beste Jan,

Onlangs kwam ik erachter dat je mij volgt op Twitter. Voor mij best wel een eer, aangezien ik jou altijd een interessante schrijver heb gevonden. Als ik 'Turbotaal' of 'Hedenlands' opensla, leg ik die niet snel meer weg. Je meer recente werk heeft echter een hele andere toon...

Je zet je behoorlijk in tegen de Transgenderwet, waarover de Tweede Kamer vandaag debatteert. Jouw standpunt hierover staat diametraal tegenover het mijne. Maar, dat wist je natuurlijk al - aangezien je mij vlgt op Twitter.

In deze brief ga ik je dan ook niet de les lezen, of je vertellen dat je fout zit. Jij het recht op jouw mening, je hebt je ongetwijfeld verdiept in het onderwerp, en ik heb niet de illusie dat ik je kan overtuigen iets anders te gaan vinden.
Maar ik ben nieuwsgierig. Ik wil begrijpen. Waar komt jouw afkeer tegen de Transgenderwet toch vandaan? En dan bedoel ik niet zozeer wat jouw argumenten zijn - die kan ik nalezen in je manifest. Ik wil graag weten hoe je tot die argumenten bent gekomen, en waarom ze zo zwaar voor je wegen.

Misschien is jou nog nooit gevraagd om op een dergelijke manier te reflecteren. Maar ik ben benieuwd naar wat zich onder de oppervlakte bevindt. En ik ben niet te beroerd om het mijne met je te delen.

Ik geloof dat ieder mens naar vermogen verantwoordelijkheid voor zichzelf, zijn omgeving en de wereld draagt. En dat ieder mens het recht heeft om - met inachtneming van anderen - zijn geluk na te streven. En dat ieder mens van unieke waarde is.
Het geluk is niet voor iedereen te vinden in de wijze waarop onze samenleving is ingericht. Maar die mensen hebben net zoveel recht op geluk als ieder ander.
Ik zie het als onze taak als samenleving om ruimte te maken voor elkaar, zodat iedereen - met inachtneming van anderen en verantwoordelijkheid voor de omgeving en de wereld - zijn/haar/diens geluk kan nastreven en er mag zijn.
Dus ook voor transgender, non-binaire en intersekse personen.

De zelfidentificatie voor de aanpassing van je geslacht op je paspoort - waar deze nieuwe Transgenderwet feitelijk over gaat - vind ik een goede zaak. Ik weet zelf heel goed wie ik ben. Daar heb ik geen deskundige bij nodig. Ik neem aan dat jij ook beter weet dan welke deskundige dan ook wie jij bent.
Waarom zou dat niet voor een trans persoon gelden?
De ervaringen in het buitenland, waar al aan de hand van zelfidentificatie wordt gewerkt, hebben niet tot incidenten geleid. Waarom zou dat hier wel gebeuren?
Voor welke gevolgen ben je bang bij een wet die niet gaat over de toegang tot zorg, kleedkamers, toiletten of sportcompetities? Het enige aannemelijke gevolg van de Transgenderwet is dat mensen, die de registratie van hun geslacht willen aanpassen, een paar honderd euro goedkoper uitzijn omdat ze niet eerst een deskundigenverklaring hoeven te regelen. Wat is daar jouw bezwaar tegen?

Ik ben erg benieuwd naar de visie die ten grondslag ligt aan jouw argumentatie. Je mens- en wereldbeeld. Je ideologie - om dat woord maar eens te gebruiken.
Niet alleen ben ik benieuwd naar je 'beginselen', ik zou ook wel eens willen weten waar je 'eindselen' liggen. Wanneer is het voor jou voldoende?
Is het genoeg als deze wet het niet haalt?
Wil je terug naar de situatie van voor 2014? Naar de situatie van voor 1985?

Nogmaals; ik ben er niet op uit om je te verketteren. Ik wil je graag begrijpen. In de stukjes over taal las ik altijd een vrolijke verwondering, maar die lijkt nu plaats te hebben gemaakt voor een zurig alarmisme.
Heb ik je destijds zo verkeerd gelezen?
Lees ik je nu zo verkeerd?
Of is er iets veranderd in de loop der tijd?

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Met vriendelijke groet,

Jan Breur


Deze brief is een reactie op:
Meer over de Transgenderwet:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier