Energie en OV van ons allemaal
Energie en OV van ons allemaal
VNG-debat op het Provinciehuis
"Nu krijgt de Provincie een heleboel geld van de Rijksoverheid voor het Openbaar Vervoer, en waar willen ze het aan uitgeven? Aan een tramlijn die er al ligt! Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. Steek dat geld in goede busverbindingen! Dan kan iedereen daar gebruik van maken, en niet alleen die enkeling die toevallig aan de tramlijn woont."
SP-lijsttrekker Jan Breur was aardig op dreef, afgelopen maandag (13 februari). Hij nam deel aan het verkiezingsdebat op het Provinciehuis, dat georganiseerd werd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Energie
In het debat stond de relatie tussen Provincie en Gemeente centraal. Moet de Provincie de Gemeenten overrulen, bijvoorbeeld in hun plannen voor de Regionale Energie Strategie?
Breur: "Als je die vraag moet stellen, ben je al vijf stappen te laat. Het is echt van belang dat je het samen doet. Als een gemeente niet akkoord gaat met windmolens op een zekere plek, dan heeft dat een reden. Namelijk dat de inwoners het niet willen. Wat je dan moet doen is samen gaan kijken: hoe creëer je dat draagvlak alsnog, of desnoods ga je op zoek naar alternatieven om de doelstellingen alsnog te halen."
Over de energie had Breur nog een duidelijk statement:
"De zon en de wind zijn van ons allemaal. Dan geeft het geen pas als één of ander bedrijf er met de opbrengsten vandoor gaat. Daarom moet je energie in publieke handen leggen, zodat we er allemaal de vruchten van kunnen plukken. Dan komt het met het draagvlak ook wel goed."
Streekvervoer
In het onderdeel 'economie' bracht Breur de teloorgang van het openbaar (streek)vervoer onder de aandacht. Breur: "We zien buslijnen verdwijnen en afschalen. We zien dat buslijnen steeds later beginnen te rijden en eerder ophouden, waardoor mensen met een vroege dienst niet met de bus naar hun werk kunnen, of niet met de bus naar huis na een late dienst."
De SP wil het streekvervoer, net als de energie, terugbrengen in publieke handen. "Dan hebben we het zelf in de hand. Dan hebben we direct zeggenschap over de lijnen, over de frequenties, over de arbeidsvoorwaarden, over het materieel," aldus Breur. "Dan kan iedereen met het openbaar vervoer naar werk, familie, ziekenhuis, recreatie, cultuur of waar dan ook."
Breur kreeg ook de gelegenheid om een opvallend punt uit het SP-verkiezingsprogramma uit te lichten: een (super)snelbus tussen Veenendaal en Amersfoort.
"Amersfoort is de tweede stad van de provincie, en Veenendaal de derde. Je kunt op verschillende manieren tussen die twee plaatsen rijden, maar met het openbaar vervoer doe je er al gauw twee tot drie keer zo lang over als met de auto. Wil je mensen uit de auto hebben, dan is een snelle, betrouwbare OV-verbinding van groot belang."
Zie ook:
Energie:
- Staten volgen SP: voorstel om...
- Actie: Energie moet terug in publieke handen
- RES: Zorg voor dragvlak en opslagcapaciteit
Streekvervoer:
- SP wil openbaar vervoer in publieke handen
- Uithoflijn moet ook rijden op wedstrijddagen...
- Solidair met de buschauffeurs
Verkiezingen:
Blogs:
- In de Provincie (serie)
- Staking OV
- Zie ook:
- Provincie/regio
- Verkiezingen
Reactie toevoegen