h

Doe het zelf of doe het niet

6 mei 2016

Doe het zelf of doe het niet

Onze participatiemaatschappij is verworden tot een doe-het-zelf-maatschappij. Het doel van deze participatie is dat  alle mensen bij de samenleving betrokken worden. Echter het resultaat is dat veel mensen ongewild aan de kant komen te staan.

Een collega activiteitenbegeleider van mij, die in een verpleeghuis werkt, vertelde dat haar functie is wegbezuinigd. Het werk wat zij deed, wordt tegenwoordig gratis gedaan door vrijwilligers.
De instelling waar zij werkte ging zelfs zover dat ze niet alleen de activerende taken aan de vrijwilligers uitbesteedde. Familie van de patiënten werd gevraagd of zij ook verzorgende taken wilden doen.

In de NRC van 30 april waarschuwt Margo Trappenburg, bijzonder hoogleraar aan de universiteit voor Humanistiek, dat ons zorgvuldig opgebouwde en verfijnde systeem van arbeidsverdeling teloor gaat door de zogenaamde participatiedrang.
De plantsoenen worden aangeharkt door werkloze burgers, lotgenoten vervangen de welzijnswerkers, de thuiszorg wordt overgenomen door familie en ga zo maar door.
Margo Trappenburg  stelt dat de participatiesamenleving gelukkig geen onafwendbare ontwikkeling is. Wij kunnen ons er tegen verzetten. We kunnen als burger ook geen plantsoen adopteren, we kunnen minder mantelzorg verlenen.
Denk dan eens aan bijvoorbeeld de activiteitenbegeleider en de thuiszorgmedewerker die nu werkloos aan de kant staan. Of  aan de toekomst van onze kinderen die graag tegen betaling in de zorg aan het werk willen.
Doe het eens niet!

(U kunt de oratie 'Helpen als ambacht', waarop het NRC artikel is gebaseerd downloaden via
www.margotrappenburg.nl )

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier