h

Leuzen - LXIX

13 juni 2016

Leuzen - LXIX

Leus nr. 69

KRUIP EENS

IN DE HUID

VAN DE ANDER


Foto: Gemeente Veenendaal
De Gemeente Veenendaal heeft met ingang van 1 juni twee SCHONE BUURT coaches ingezet, die de inwoners gaan informeren hoe je afval moet scheiden.
“De meeste mensen willen het graag goed doen, maar hebben wat tips nodig.”
Op de foto in de zien we dat deze buurtcoaches actief zijn bij de hoogbouw. En terecht, want daar is het zwerfvuil het meest problematisch.

 

Het eerste deel van de motivatie klopt, maar dat mensen tips nodig hebben is volgens mij een schromelijke onderschatting van de intelligentie van de Veense bevolking.
Het probleem van zwerfvuil  is voornamelijk te vinden in de hoogbouw.
De bewoners van de hoogbouw hebben simpelweg geen ruimte om te scheiden. Bovendien kunnen zij niet scheiden, omdat er geen groencontainers aangeboden worden .

Laat ik u meenemen naar een seniorenflat.
Zo’n  appartement bestaat uit een ruime hal, een woonkamer waarin een zithoek en een kast kunnen staan. Verder is er een klein keukentje, waarin een eettafeltje met twee stoelen kunnen staan. Dan is er nog een toilet in een ruime badkamer waarin ook de wasmachine staat en een slaapkamer. (De ruime hal en badkamer is nodig voor de wendbaarheid van de rollator of de rolstoel.) In de kelder van de flat is een gezamenlijke fietsenstalling. Het vuil moet dus in huis opgeslagen worden.
Een bewoner van zo’n flat heeft relatief weinig afval. Het duurt wel twee weken om een vuilniszak van dertig liter te vullen. Behalve dat er  geen ruimte voor opslag  is, gaat het afval stinken.
Daardoor is het nodig dat de bewoner afval om de dag in de ondergrondse container doet. Om een half gevuld pedaalemmerzakje met afval daarin kwijt te kunnen, betaalt hij € 1,70.
Wekelijks dus zo’n € 5,00. Dit is gemiddeld 10 % van het te besteden inkomen. Het is logisch dat de bewoner zijn afval dumpt in een of andere openbare afvalbak!

Probeert u ook eens in de huid van de bewoners van bijvoorbeeld het Zuiderkruis of het PWA-park te kruipen. Denkt u dat die bewoners niet weten hoe je afval moet scheiden of wanneer het plastic opgehaald wordt?

Ik denk dat zij dat donders goed weten!

SCHONE BUURT coaches is weggegooid geld. Het is beter, dat ook de gemeente eens in de huid van deze bewoners kruipt en dan met een goede oplossing komt!

Foto: Baukje Hiemstra

Reacties

Mooi verwoord Baukje. De vraag is inderdaad of het wel aan de mensen ligt. Is het voorliggende systeem wel de juiste manier van inzamelen? Dat lijkt mij zeker een realistische vraag.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier