h

Leuzen - LXVIII

17 augustus 2016

Leuzen - LXVIII

DE WEKELIJKSE LEUZE, NR.78

JE STEM WORDT WEL GETELD
MAAR NIET GEHOORD.

Deze opmerking hoorde ik tijdens een van onze acties in het dorp. En ik heb heel vaak meer van zulk soort opmerkingen gehoord, zoals: 'Stemmen? Dat doe ik niet. Ze doen toch allemaal wat ze zelf willen!' En met 'ze' worden de politici bedoeld.

Dat mensen zich niet gehoord voelen is niet altijd zo geweest. Ik herinner me de debatten die we thuis op verjaardagsfeestjes hadden en mijn ouders die naar bijeenkomsten van hun  partij gingen om te praten over welke kant het op moest gaan. En ik weet dat het in die tijd groot verschil maakte of er een sociaal democratische partij aan de macht was of een liberale.
Nu lijkt het politieke veld een grote grijze brij.

De reden dat dit zo veranderd is ligt in de liberalisering die in de jaren tachtig is ingezet door Thatcher en Reagan. De staat moest zich terugtrekken en de markt nam het over. Hierdoor is ook de opmars van de globalisering begonnen. De wereld is één groot productieplatform geworden.
Nationaal beleid is internationaal geworden en de vrijhandelsverdragen bepalen wat er gebeurt.
De democratie lijkt hierdoor naar de achtergrond verdwenen. Het handelsbelang gaat voor het belang van de burger.

Willen we dat de mensen weer politiek betrokken raken en het gevoel krijgen dat hun stem er toe doet, dan zullen we principiële keuzes moeten maken.
De SP loopt hierin voorop. Zij kiest de socialistische weg, waarin de overheid belangrijke voorzieningen als zorg, onderwijs, energie, vervoer in handen heeft.
De basis van deze weg is menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier