h

Wat kan ik voor u doen?

1 december 2016

Wat kan ik voor u doen?

Afgelopen dinsdagavond toog een klein clubje van SP Veenendaal naar Ede, om daar een Nationaal Zorgfonds-avond bij te wonen. Het was een avond waar vooral de mensen aan het woord kwamen, die direct met de zorg te maken hebben.

Zoals fysiotherapeute  Ellen Toet. Zij is gespecialiseerd in onder anderen fysiotherapie voor  reuma- en hartpatiënten.
Tien jaar geleden, als zij een patiënt  ontving, was de eerste  vraag: "Wat is er aan de hand en wat kan ik voor u doen?" Nu is haar eerste vraag: "Bij wie bent u verzekerd en hebt u ook een aanvullende verzekering?"

Het is haar vaak overkomen dat mensen niet goed verzekerd waren en zelf geen geld hadden om een deel van de behandeling te kunnen betalen.
Het is Ellen Toet wel overkomen dat zij bij de diaconie van de kerk aan moest kloppen om geld voor een echt noodzakelijke behandeling voor één van haar patiënten..

Ook waarschuwde Ellen Toet voor de budgetverzekering. Als je kerngezond bent, denk je dat je geen gebruik hoeft te maken van een verzekering. Waarom zou je dan meer geld uitgeven dan nodig is.
Maar ook kerngezonde mensen en sterke jonge mensen kunnen toch echt iets overkomen.
En als dat gebeurt dan is de eigen bijdrage van een budgetverzekering torenhoog.

Zij heeft ondervonden dat patiënten afzien van zorg, vanwege de kosten die zij niet kunnen opbrengen. De marktwerking werkt zorgmijding in de hand. Met als resultaat dat de kosten op de lange termijn stijgen en de mensen vaak langduriger behandeld moeten worden. En de resultaten slechter zijn.

Zorg en Markt passen niet bij elkaar. Zorg is een ontmoeting van twee mensen, waarbij de één iets wil betekenen voor de ander. Als het aan Ellen Toet ligt, wordt binnen korte tijd haar eerst vraag weer:
"Wat is er aan de hand? Kan ik iets voor u doen?"

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier