h

Leuze CXXVI

17 juli 2017

Leuze CXXVI

KIJK EENS ACHTER DE VOORDEUR.

De stapeling van zorgkosten blijft”, kopte de Veenendaalse Krant de afgelopen week. Als uitleg hiervoor zei wethouder Verloop, dat in Veenendaal iedereen de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft.
Dat is een papieren werkelijkheid denk ik. In ons onderzoekje naar het gebruik van de WMO zijn we langs ruim tweehonderd deuren geweest en hebben de nodige ellende gehoord en gezien. In dezelfde week van dit berichtje heb ik  - zonder er naar op zoek te zijn gegaan -  twee mensen gesproken die flink in de knel zitten vanwege deze stapeling.

Op bezoek bij Maria kwam het verhaal dat ze de eindjes amper aan elkaar vast kon knopen.
De eigen bijdragen deden haar de das om.
Het eigen risico, de eigen bijdrage voor medicijnen, de eigen bijdrage voor hulpmiddelen en de eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp waren een bijna onneembare berg voor haar geworden. En dan had het CAK ook nog een achterstand met het sturen van de rekening, zodat ze in één keer voor een paar maanden tegelijk moest betalen. Maandelijks geld apart houden om zo’n CAK-verzamelnota te betalen was met een minimaal inkomen bijna niet te doen. Er kon eigenlijk niets maar dan ook niets tegenzitten, want dan hing ze. Dan kon ze die strop financieel niet meer oplossen.

Nee, dit verhaal van Maria is heus geen uitzondering. Je vind deze verhalen in de wijk en op straat.
Afgelopen zaterdag was ik in ons dorp en daar kwam mij een verhaal van een mevrouw ter ore dat gelijk was aan dat van Maria. Alleen deze mevrouw zat al zo lang in de tang van de armoede, dat ze het leven niet meer zag zitten. Ze vulde voortdurend het ene gat met het andere. Ze was doodop en wist niet meer hoe ze hier uit kon komen. Ze wilde dood.

Kom op, wethouder Verloop, stap eens uit dat gemeentehuis en bel aan bij de mensen die gebruik maken van de WMO. Dan zult u al heel snel merken dat niet iedereen in Veenendaal de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft. En merkt u ook, dat door de stapeling van eigen bijdragen de zorgen van mensen met een smalle beurs toenemen. Is dat de zorg, die zij nodig hebben?

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier