h

Leuze CXXVIII

31 juli 2017

Leuze CXXVIII

S.y.o.s: Save your own soul?


 

In onze acties op straat horen we het vaak: “Zou het helpen? Ze trekken zich toch niks van ons aan! Ze zitten daar alleen maar voor zichzelf!” En meer woorden van deze strekking.

Het gaat dan over de politiek. Veel mensen hebben het gevoel dat ze door de politiek in de steek gelaten zijn. Dat ze op zichzelf zijn teruggeworpen. En dat klopt ook wel. De overheid trekt zich steeds meer terug en laat steeds meer over aan de markt.
Dit is de consequentie van het neoliberale gedachtengoed, dat privatisering, individualisering en zelfredzaamheid hoog in het vaandel heeft.
Het neoliberalisme leert dat mensen zelf wel weten wat goed voor hun is. Zij hoeven niet de wet voorgeschreven te krijgen. Mensen moeten juist optimaal de ruimte krijgen om zich te kunnen ontplooien.

Dit neoliberale gedachtengoed heeft zich ontwikkeld vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het heeft op zich goede kanten, maar het is inmiddels te ver doorgeslagen. En het heeft één ding vergeten: niet alle mensen zijn zo zelfredzaam.

Niet iedereen weet zijn weg te vinden door het woud van moeilijkheden en mogelijkheden van onze maatschappij. Het zijn vooral de sociaal zwakken, de slecht opgeleiden, de ouderen en de migranten die hierdoor buiten spel komen te staan. Het zijn hierdoor ook vaak deze mensen die financieel bijna geen armslag meer hebben. Het water staat hen tot aan de lippen. En ze hebben het gevoel dat de overheid toekijkt en roept: Save Your Own Soul. Red je zelf maar!

Het zijn vaak ook deze mensen die zich sceptisch over de politiek uitlaten. Zij staan mokkend aan de kant en maken geen gebruik meer van hun stemrecht. Jammer is dat.
Want als je iets wilt veranderen, moet je je stem juist laten horen. Dan moet je van de daken schreeuwen dat de doorgedraaide red-jezelf-maatschappij niet gewenst is. Dan moet je laten weten dat we een samenleving willen, waarin iedereen mee kan doen. En waarin achterblijvers daarom een handje geholpen worden.
En dat we willen dat de overheid hierin het voortouw neemt en het goede, grote voorbeeld geeft.

Doe mee en verander samen de wereld!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier