h

Cor & Cor - Mannen van Stavast

24 oktober 2018

Cor & Cor - Mannen van Stavast

Foto: Baukje Hiemstra

Ik praat met Cor van Londen en met Cor Sukkel. Beiden SP'ers en mannen van stavast bij IW4, die met trots vertellen over hun werk.
Voor het gemak noem ik de een Cor en de ander Cor Su.

Jullie werken nu al jaren bij IW4. Hoe ben je daar terecht gekomen?
Cor  antwoordt als eerste: "In de jaren 80 werkte ik bij Brooks. Een technisch bedrijf. Maar op een gegeven ogenblik moest ik daar weg omdat ik niet de juiste papieren had. Brooks heeft me geholpen dat ik bij IW4 terecht ben gekomen. Ik heb heel veel praktijkervaring en ondertussen heb ik ook een aantal certificaten. En met die ervaring en met die certificaten ben ik nu onderhoudsmonteur bij IW4. Ik houd de machines draaiend, ik keur de machines en zijner problemen, dan  los ik ze op.
Vaak zoek ik op internet en dan heb ik het snel gevonden. Maar ik heb zo al heel wat kosten bespaard bij IW4. Eens was een machine kapot. Toen wilden ze een dure expert uit België halen en moest er een  printplaatje van wel € 600,00 aangeschaft worden. Dat is toen niet gebeurd. Ik heb het voor €16,00 weer voor elkaar gekregen."

Cor Su knikt en hij valt in: "Klopt. Ik kan het weten. Ik werk al 43 jaar bij IW4. Ik zat op school en ik werd daar ziek. Ik had steeds maar hoofdpijn. Toen ben ik van school afgegaan en via maatschappelijk werk kwam ik bij IW4 terecht. Eerst in de Zuivelstraat. Toen heette het nog Sociale werkvoorziening Zuid Oost Utrecht. Later naar de Wageningselaan. Ik ben meewerkend voorman op de inpakafdeling. Als de chef ziek ik, dan neem ik zijn werk over. Dan geef ik leiding. Dat gaat mij heel goed af."

Jullie werken er nu drieëndertig en drieënveertig jaar. Is er in die tijd veel veranderd?
Cor Su vindt van wel: "Vroeger was er veel werk. Ik heb voor Gotan gewerkt en voor Wehkamp, voor Overeem en voor Leco. Dat is nu niet meer. Het is nu veel rustiger geworden. En we hebben nu mensen erbij die voor de gemeente werken of die een taakstraf hebben. Daar merken wij verder niet zoveel van. Die zitten op een heel andere afdeling. Maar het is wel fijn. Want het helpt IW4 het hoofd boven water te houden."
"De houtafdeling is gesloten," zegt Cor. "En de metaalafdeling is ook veel kleiner geworden. Er gaan wel mensen weg., maar er komen  geen nieuwe mensen bij. Het is minder gezellig. Dat is de schuld van de regering. Die wil dat de sociale werkplaatsen sluiten. Dat hebben we te danken aan Rutte en aan Jetta Kleinsma. Van de PvdA nog wel. Nu komen er mensen van Reinaarde bij ons werken."

Ik las dat de directeur weggaat. Als jullie directeur zouden worden, wat zou er dan veranderen?
Cor weet het meteen: "Er zijn  nu driedirecteuren. Ik zou die dure manen eruit doen. En ik zou de mensen die het werk doen, wat meer salaris geven. Dat hebben ze nodig en ze verdienen het ook! En ik zou eens laten opmeten of er niet teveel straling is van de hoogspanningskabel. Die hangt te laag boven het gebouw. Daar kan je ziek van worden."
Cor Su heeft andere plannen. "De afdelingen zou ik kleiner maken. We hebben niet zoveel mensen. Dan hoeft de afdeling ook niet zo groot. Die ruimte kan je dan verhuren. Dat levert weer wat op.
Maar ik word geen directeur. Dat hoeft ook niet. Ik werk nu 43 jaar bij IW4. Ik heb al drie jubileums meegemaakt. Ik hoop ook dat ik mijn vijftigjarig jubileum mee mag maken. Weer een feestje.
Maar volgend jaar eerst het feest van het zestig jarig bestaan van IW4."

LEES OOK:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier