h

LICHTJESFEEST!

24 december 2019

LICHTJESFEEST!

In deze donkere dagen in december wordt niet alleen kerst gevierd. Ook de joden hebben dan een acht dagen durend feest; het lichtjesfeest ofwel Chanoeka.
U kent vast wel de Menorah, de achtarmige kandelaar die bij dat feest hoort. Voor elke dag een kaarsje in de kandelaar.

In de Tenach, de heilige boeken van de Joden, staat niet zoveel geschreven over het chanoekafeest.

Het feest is ontstaan nadat de Makkabeeërs, een guerrillabeweging  van Joden, de tempel in Jeruzalem heroverd hadden op Antiochus, de koning van Syrië. Deze Antiochus had hele stukken van het Midden Oosten veroverd en wilde de eenheid in zijn rijk bewaren door één godsdienst. In 167 voor Christus drong hij de tempel in Jeruzalem binnen, haalde alle heiligdommen weg, plaatste daar een nieuw heidens altaar en liet de joodse priesters daar een varken op slachten.
Een weerzinwekkende daad vonden de traditionele Joden dit. Een gruwel in hun ogen. Daarom. verzamelden zich  zij onder Juda de Makkabeeër en kwamen in opstand.
In 164 voor Christus lukte het de Makkabeeërs  de tempel te heroveren. Zij reinigden deze, plaatsten de Joodse heiligdommen terug en ontstaken de menorah.

Nu vonden de Joden het niet echt koosjer om feest te vieren vanwege een overwonnen oorlog. Daarom werd het verhaal geboren dat er nog maar voor slechts een dag gezuiverde olie in de tempel was. Olie om de lamp te ontsteken. Maar het wonder gebeurde dat God ervoor zorgde het alle acht dagen aan de olie niet ontbrak.
Sindsdien vieren de Joden alle jaren vanwege dit Godswonder het Chanoekafeest. Het lichtjesfeest.

En dit jaar, sinds zondagavond 22 december tot maandagavond 30 december steken in de joodse gezinnen de kinderen de menorah aan.
De kinderen krijgen cadeautjes en spelen met de dreidel en zingen chanoekaliedjes om het wonder van Gods licht te vieren.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier