h

Code zwart

24 augustus 2020

Code zwart

Foto: SP Veenendaal

"Je zal er maar van afhankelijk moeten zijn," zei een mevrouw toen ik haar op het Bruïneplein een flyer aanbood voor eerlijke beloning in de zorg. "Natuurlijk wil ik tekenen!" En ze nam de flyer aan, zoals veel mensen die sympathie voelen voor de mensen in de zorg.

Een mevrouw, die in de thuiszorg werkt als verzorgende-plus, vertelde me dat ze hierin al 16 jaar werkt en dat ze ingedeeld is in de hoogste salarisschaal (25): haar netto uurloon is €15,20. De inschaling is bij verschillende thuiszorgorganisaties weer anders!
In het verpleeghuis wordt een verzorgende-plus hoger ingeschaald.
Verder sprak ze haar bezorgdheid uit over het feit dat zij vrijwel geen beschermende kleding krijgt. Alleen een doucheschort en een beschermende bril. Maar als brildrager, krijg je het laatste ook niet.
Het wordt tijd dat zowel aan het salaris als aan de arbeidsomstandigheden wat gedaan wordt.

Een andere mevrouw, waar ik mee sprak, werkt in de psychiatrie. Zij vindt het jammer dat de actie zich vooral toelegt op het salaris. Voor haar salaris wilde ze het wel doen (alhoewel ze begreep dat mensen in andere sectoren van de zorg wel veel minder verdienen).
Zij vindt vooral dat de verpleegkundigen weer de regie over hun werk moeten krijgen. Dat er weer tijd is voor de patiënten. De administratieve taken kunnen haar gestolen worden.

Afgelopen woensdag was er weer gekrakeel in de Tweede Kamer over de beloning in de zorg. De regeringspartijen hebben geen zin om een loonsverhoging te geven. Het geld is er volgens hen niet. Kletskoek! Het gaat erom waar je de prioriteiten legt!

In het radioprogramma Langs de Lijn werd Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse intensivisten, gevraagd wat hij van de uitkomst van  het debat vond. Hij antwoordde dat de zorg verworden is tot onderwerp van politieke spelletjes. Het gaat hier wel om mensen, die heel zwaar en verantwoordelijk werk verrichten!  Als zij niet meer waardering krijgen, zal hun motivatie afnemen om bij een volgende crisis weer klaar te staan!
Dat kunnen we niet hebben. Dan krijgen we code zwart.

Dán zal je maar afhankelijk zijn van de zorg!

Foto: SP

5 september actiedag zorg

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier