h

De oplossing!

28 augustus 2022

De oplossing!

Terwijl ik voor de Albert Heijn in de Ellekoot mijn koopkrachtkrantjes probeer uit te venten, zit op hij op een bankje een ijsje te eten.
Op een gegeven moment staat hij op en loopt naar me toe.
"Waar ben jij mee bezig?" Vraagt hij.

Ik vertel hem dat hij vast wel heeft gemerkt dat de boodschappen veel duurder zijn geworden en dat de energierekening wel verdubbeld is.
Ik vroeg hem hoe hij dacht dat het opgelost moest worden.
En omdat het een lang verhaal zou worden, gingen we samen op het bankje zitten.

Wat de regering wil, is water naar de zee dragen, betoogde hij. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat als je de lonen omhoog doet, dat dan ook de prijzen gaan stijgen. Zo betalen we onze eigen loonsverhoging. Nou ja het minimuminkomen mag wel stijgen. Daarvan ga je nu net niet dood.
Al veertig jaar heeft de regering stomme dingen gedaan, ging hij verder.
Ze hadden bijvoorbeeld nooit ons energiebedrijven uit handen moeten geven. Kijk naar Frankrijk. Daar heeft de regering het energiebedrijf in handen. Daar houdt de regering de hand aan de knoppen en stijgt de energieprijs nauwelijks. Maar ja, gedane zaken…

Hij bladert even door ons koopkrachtkrantje, en leest een deel van onze oplossing. Laat de bedrijven die megawinsten maken vanwege of ondanks de crisis maar hun steentje bijdragen, beaamt hij.
Kijk eens aan , Ahold 2,25 miljard, Lidl 11,2 miljard, Unilever 6,05 miljard winst. En hier de energiebedrijven Essent 2,33 miljard, Nuon 2,89 miljard, Engie 3,7 miljard winst En hier kan je helemaal wel wat vandaan halen Shell 19,6 miljard, Chevron 15,6 miljard en ExxonMobile 22,34 miljard winst. Allemaal nog nettowinst ook, lees ik.
Nou daar mag je best wat vandaan halen, zodat wij de winter door kunnen komen.

Hij keek me eens aan en ik zei dat als hij het een goed plan vond, dat hij ons kon steunen door naar sp.nl/kostenomlaag. kon gaan.
"Dat zal ik zeker doen. En geef me maar een paar krantjes mee. Ik ken nog wel wat mensen die jullie ook zullen steunen."

Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. We namen afscheid en wensten elkaar het beste.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier