h

Gokken met ons geld

25 januari 2023

Gokken met ons geld

Foto: Baukje Hiemstra

Verslag actieberaad pensioenen

Afgelopen weekend heeft  SP Veenendaal zich bezig gehouden met pensioenen. In verschillende samenstellingen ging vrijdag een Veense delegatie naar de Pensioenbijeenkomst van Bart van Kent in Ede en zaterdag een andere naar het 'Actieberaad tegen het casinopensioen in de Jaarbeurs in Utrecht.

In Utrecht waren een aantal sprekers, die vertelden wat er zo verkeerd was aan de nieuwe pensioenwet die in december door de Tweede Kamer is aangenomen.
Bart van Kent vertelde dat van de 150 leden van die Tweede Kamer er maar vier waren, die zich echt verdiept hadden in de pensioenwet. Hoe de anderen zich hadden voorbereid op dit debat en deze stemming is onduidelijk. 

Wie er wel op gestudeerd heeft zegt, dat het een draak van een wet is, die straks voor grote problemen zorgt. Niet alleen bij de gepensioneerden nu, maar ook bij de jongeren, de gepensioneerden van de toekomst.
De nieuwe pensioenwet houdt namelijk in dat de pensioenen in persoonlijke potjes komen en dat de pensioenen mee zullen bewegen met de beurs. Is de koers hoog, dan stijgt het pensioen, is de koers laag, dan daalt het pensioen.
Een wet die het solidariteitsprincipe onderuit schoffelt en van onze pensioenen een beleggingsobject maakt. Verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden heeft vooruitlopend op de nieuwe pensioenwet al aangegeven, dat dit haar pensioenportefeuille waarschijnlijk zal verdubbelen.
Is dit erg? zult u zich afvragen. Ja, want de winsten, die de verzekeringen maken, komen niet in de pensioenpot terecht, maar bij de aandeelhouders, of bij een andere verzekeringstak van die maatschappij.

Bart van Kent vindt het ongekend dat een Kamerlid zoals van Groen Links zegt dat ze twijfelt over de wet, maar toch de wet het voordeel van de twijfel geeft en voor de wet stemt. Dat is spelen met 1500 miljard euro uitgesteld loon van Nederlanders. Dat zou niet moeten mogen!

En hij staat hierin niet alleen.
Emiel Stolp van ‘Redt het Pensioenstelsel’), heeft een vijftiental bezwaren tegen het nieuwe pensioenstelsel neergelegd bij tal van Kamerleden.
Hij vertelde, dat Kamerlid Palland van het CDA en kamerlid Smals van de VVD hem op dertien punten gelijk gaven. Maar, zo gaven Palland en Smals aan, zij kunnen niet tegen de wet stemmen, want zij zijn gebonden aan het regeerakkoord.
Henk Bets, pensioenadviseur, geeft aan, dat als de pensioenen meebewegen met de beurs, dit een verlaging zou kunnen geven van 30%. Hij heeft berekend dat in dit nieuwe systeem in 2022 het pensioen gedaald zou zijn met 3%.
Verder is Kees Grimbergen (“Zwarte Zwanen”) aan het woord geweest, evenals Martin van Rooijen, Eerste Kamerlid voor 50PLUS, oud 50PLUS-kamerlid Corrie van Brenk, drie vertegenwoordigers van provinciale KBO’s en Lilian Marijnissen. Allen zijn ze bang voor het fiasco van deze nieuwe wet, voor het vernietigen van ons kapitaal en voor van de teloorgang van onze pensioenzekerheid.

Foto: Baukje Hiemstra

Rob de Brouwer, bestuurslid van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden en schrijver van het boek 'Het pensioen drama ontrafeld', legt uit dat er de laatste jaren best geïndexeerd had kunnen worden. De inkomsten van de pensioenfondsen waren steeds hoger dan de uitgaven. Van 2007 tot 2022 is er 276 miljard in de pot gebleven. Als er in die tijd wél geïndexeerd was, dan was daarvan nog altijd 215 miljard overgebleven.
Het probleem is eigenlijk de dekkingsgraad. Als de definitie en berekening daarvan veranderd zou worden, dan kunnen we nog heel lang doen met ons oude pensioenstelsel. Waarom dan deze hopeloos slechte wet in plaats van een paar simpele aanpassingen van de bestaande pensioenwet? Kan de nieuwe pensioenwet nog van tafel? Kunnen we het tij nog keren?

Er is nog hoop!
Het gedrocht van de nieuwe pensioenwet moet nog worden besproken en vastgesteld door de Eerste Kamer. Maar dat gaat niet meer lukken vóór de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die in maart gehouden worden. En die nieuwe Provinciale Staten kiezen de leden voor de nieuwe Eerste Kamer. Die verkiezingen kunnen een flinke meerderheid voor de oppositie opleveren en daardoor ook het wegstemmen van deze pensioenwet. Er is werk aan de winkel! Samen kunnen we de nieuwe pensioenwet nog tegenhouden!
Help mee om de huidige coalitiepartijen van de troon te stoten en kom op 11 februari naar het ‘Volksprotest’ op het Beursplein in Amsterdam.
Help mee en protesteer medio maart voor het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. De exacte datum wordt later nog bekend gemaakt.
Help mee en stem 15 maart op de SP!

Meer weten over pensioenen? Ga naar https://www.sp.nl/pensioen.

Foto: Baukje Hiemstra

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier