Zoals water...
Zoals water...
Bijeenkomst met Lilian Marijnissen
Met z’n vieren togen we als Veenendalers naar Amersfoort, naar de Prodentfabriek. Daar werd Lilian Marijnissen geïnterviewd door Amber Kortzorg over Lilian haar boek:
De winst van eerlijk delen.
We werden hartelijk ontvangen met koffie en iets lekkers en met muziek van Niels Geusebroek. En om 20.00 uur stroomde de zaal vol met belangstellenden.
De eerste vraag die Amber stelde ging over het neoliberalisme, waar de SP zo fel tegen strijdt. Wat is dat neoliberalisme?
Het is een ideologie, die een zo klein mogelijke de overheid voorstaat en die zoveel mogelijk aan de markt wil overlaten. Het is een kapitalistisch systeem.
Net zo vanzelfsprekend als water naar het laagste punt wil, zo vanzelfsprekend gaat het kapitalisme altijd voor winstmaximalisatie. Hierdoor ontstaat er scheefgroei in de maatschappij. Dat is fout. Lilian vindt dat het bij keuzes om de mensen moet gaan en niet om het geld.
Een andere vraag aan Lilian was wat voor overheid zij voor ogen had. De SP is nogal kritisch naar de overheid. Maar hoe wil zij het dan?
Ja, Lilian is kritisch op deze overheid. Deze overheid heeft wantrouwen tot norm gemaakt. Volgens deze overheid probeert iedereen de overheid te flessen tot het tegendeel bewezen is. Bovendien staat deze overheid heel ver weg van de mensen en communiceert via mailtjes en moeilijke invulformulieren.
De regering zit in een bubbel. Zij weet niet echt wat er in de samenleving speelt. En dat merk je aan de oplossingen die geboden worden. Bij voorbeeld met de energiecrisis zegt de overheid dat de mensen de kachel maar een graadje lager moeten zetten. Maar er zijn massa’s mensen die de kachel niet eens aan kunnen zetten.
Lilian wil een overheid die juist dicht bij de mensen staat. Waar de burger een gezicht heeft in plaats van een nummer.
Als Amber Kortzorg stelt dat de overheid toch wel haar best doet om de mensen te steunen, bijvoorbeeld het koopkrachtpakket, schudt Lilian haar hoofd.
De stijging van 10% minimum loon is niet voldoende. De inflatie is veel hoger. Nog steeds staan er lange rijen voor de voedselbank.
De SP wil een goed fatsoenlijk loon. En er moet een maximum gesteld worden aan het salaris.
De toeslagen zijn een verkapte subsidie voor de bedrijven. De loonkosten kunnen daardoor zo laag blijven. Dit terwijl de bedrijven een minimum aan belastingen betalen. Dat moet anders.
Ook de oplossingen die aangedragen worden voor verduurzaming zijn liberaal. De vliegtax belemmert een modaal gezin in een vakantie naar Mallorca. Terwijl de veelvliegers hun schouders ophalen voor een paar tientjes meer. De vliegtax zet geen zoden aan de dijk. De SP heeft berekend dat een veelvliegtax echt helpt.
Hetzelfde geldt voor de vleestax.
Het probleem moet juist aan de productiekant aangepakt worden.
Nog veel meer onderwerpen zijn de revue gepasseerd. Het was een leerzame avond, waarin ook het publiek voldoende gelegenheid kreeg om vragen te stellen. Er zijn meer bijeenkomsten.
Het meest dichtbij is 17 februari in Arnhem.
Aanmelden kan via www.sp.nl/dewinstvaneerlijkdelen .
Heb je geen tijd maar ben je wel nieuwsgierig geworden, lees dan het boek van Lilian Marijnissen: De winst van eerlijk delen.
Wie nu lid wordt van de SP krijgt het boek gratis.
Reactie toevoegen