h

ANALYSE: HET GELIJK VAN MARIJNISSEN

19 maart 2006

ANALYSE: HET GELIJK VAN MARIJNISSEN

??Een beter Nederland begint in Veenendaal?, zo luidde de SP-slogan voor onze gemeenteraadsverkiezingen. Alle andere gemeenten waar de SP meedeed klonk de slogan: ??Een beter Nedeland begint hier.? Jan Marijnissen wees er tal van keren op dat de gemeenteraads-verkiezingen ALLES te maken hadden met de landelijke politiek. Hierin verschilde hij van mening met premier Balkenende, die bij hoog en bij laag beweerde dat de landelijke politiek totaal niet aan de orde was in deze verkiezingen.

Inmiddels weten we beter. Na de verkiezingen was Wouter Bos (PvdA) uitzinnig van blijdschap, terwijl Lousewies van der Laan (D66) treurde om ??haar?? verlies.

Jozias van Aartsen (VVD) zag in de verkiezingsnederlaag van zijn lokale afdelingen om als landelijk VVD-leider af te treden. Ook zijn goede vriend, het Orakel Hans Wiegel kondigde aan zich niet meer landelijk op het politieke toneel te begeven.

Ook het CDA, de partij van Balkenende, zag in de verkiezingsuitslag reden om het roer om te gooien. Europarlementarier Camiel Eurlings pleitte zelfs voor een socialer beleid, omdat er in het huidige beleid teveel mensen onbedoeld buiten de boot vallen.

Als lokale ontwikkelingen reden zijn om landelijk een andere koers in te gaan zetten, kun je niet meer beweren dat lokale en landelijke politiek los van elkaar staan. Iedereen die anders beweert, of het nou de premier is of de Lokaal Veenendaalse Jaap Pilon, zal zich eens flink achter de oren moeten krabben. Want het gelijk van de SP is wederom bewezen: een beter Nederland begint in je eigen woonplaats?

Jan Breur

U bent hier