h

KRITIEK VVD OP ESCAPE ONTERECHT

5 juli 2006

KRITIEK VVD OP ESCAPE ONTERECHT

Op de valreep voor het zomerreces heeft de VVD schriftelijke vragen gesteld aan het college rondom jongerencentrum Escape. De liberalen vragen of het college op de hoogte is dat de Escape een poppodium zou ??organiseren??, en zien hierin aanleiding om voor te stellen om het Jongerencentrum te verkopen aan een marktpartij. Hiermee halen zij zich de woede op de hals van de SP, die de ontwikkelingen rondom Escape juist toejuicht.

??De VVD heeft duidelijk niet begrepen waar het überhaupt om gaat,? aldus SP-fractievoorzitter Jan Breur. ??In hun brief aan het college stellen zij dat de Escape een poppodium wil ??organiseren??, maar daarvan is geen sprake. De Escape heeft, met dank aan haar harde werk, erkenning gekregen als C-status poppodium. Met die status kan de Escape aanspraak doen op de subsidieregeling Nederlandse Popmuziek, waardoor ze meer kwaliteit kunnen leveren zonder dat het de gemeente iets extra??s kost. Ik dacht dat dit de VVD juist zou moeten aanspreken??

De SP is juist blij met de nieuwe status van Escape als poppodium, en had dit ook in hun verkiezingsprogramma staan. In de ogen van de SP vervult Jongerencentrum Escape een unieke rol in Veenendaal, en is het belangrijk dat de kwaliteit gewaarborgd blijft, en waar mogelijk versterkt wordt. Met de nieuwe status van poppodium wordt dit ook mogelijk, en daarom is het voor de SP onbegrijpelijk dat de VVD dit aangrijpt om Escape af te stoten. Breur: ??Van de VVD is het bekend dat als het om de vraag prijs/kwaliteit gaat, de prioriteit ligt bij ??prijs??. Maar dat de VVD zich gewoon TEGEN kwaliteit keert, dat gaat mijn pet te boven.?

Het bijzondere van de Escape is dat het in grote mate door vrijwilligers, veelal jongeren, draaiende wordt gehouden. Zij denken mee over de programmering en helpen met de organisatie en uitvoering van de avonden. Ook komen er muziekstromingen aan bod waaraan het reguliere uitgaansleven zich niet zo snel zal wagen. ??Escape vervult dus zowel een voortrekkers- als een achtervangerrol in het uitgaansleven. Als je de Escape aan een marktpartij verkoopt, zal dit zonder twijfel komen te vervallen. Waar moeten de jongeren dan heen, die Escape juist bezoeken omdat het reguliere uitgaansleven hen niet trekt? Moeten die op straat gaan hangen? Nee, daar zal iedereen blij mee zijn.? Aldus Breur. ??De opmerkingen van de VVD zijn volkomen ondoordacht, en totaal niet van deze wereld. Ik stel voor dat de VVD voortaan haar huiswerk doet, in plaats van zich blind te laten leiden door het vrije markt-fetisjisme.?

U bent hier