h

Lot WTO aan zijden draad

3 juli 2006

Lot WTO aan zijden draad

De wereldhandelsorganisatie WTO verkeert in een zware crisis. Toponderhandelaars hebben dit weekeinde niets bereikt tijdens besprekingen over verdere liberalisering van de wereldhandel.

WTO-baas Pascal Lamy spreekt van een ,,crisis, maar nog net niet van paniek?. De handelsministers hadden dit weekeinde een akkoord op hoofdlijnen moeten bereiken over het verlagen van de steun aan de landbouwsector, reductie van de invoertarieven voor agrarische en industriële producten en grotere vrijheden voor de dienstensector.

Zaterdag al stapte de Indiase minister van handel Kamal Nath op omdat de standpunten onoverbrugbaar bleken. Westerse diplomaten vrezen dat de WTO zelf op het spel staat nu voor de zoveelste keer een deadline niet wordt gehaald. ,,Ze kwamen naar Geneve om te onderhandelen maar daar is niets van terecht gekomen?, aldus een diplomaat. Pascal Lamy heeft twee weken de tijd om met de belangrijkste spelers ?? VS, Japan, EU, India, Brazilië en Australië ?? te zoeken naar een oplossing. Volgens de Braziliaanse handelsminister Celso Amorim heeft Lamy zelf geen oplossing op zak, maar heeft hij hopelijk wel kijk op eventuele consessies waartoe de hoofdrolspelers bereid zijn. Zo niet dan wordt de zogeheten Doha-handelsronde die in 2001 in Katar van start ging, ten grave gedragen. En dat zou een ramp zijn voor de toekomst van de WTO als instituut, voor de ontwikkelingslanden die bevoordeeld dienden te worden om de armoede te bestrijden en voor het internationale handelsoverleg. Volgens diplomaten is een vergelijk nog mogelijk, maar dan zullen de VS de subsidies aan de eigen boeren moeten verlagen en zal de EU de invoertarieven op landbouwproducten drastisch moeten verminderen. Beide handelsblokken lieten dit weekeinde weten niet meer te bieden te hebben dan hun vorig jaar gedane toezeggingen. Een handelsdiplomaat: ,,Wat in vijftig jaar WTO is opgebouwd, dreigt te verdwijnen. Straks zit het bedrijfsleven weer met veertig landen en evenzovele regels voor de handel. Een ramp.?

  • Uit: Trouw, 3 juli 2007

     

U bent hier