h

Missionair Rompkabinet?

3 juli 2006

Missionair Rompkabinet?

Vandaag begint informateur Lubbers aan de 'schone taak' om het rompkabinet gestalte te geven, dat moet blijven dobberen totdat er na de verkiezingen een nieuw kabinet aantreedt. Inzet is, om dit overblijfsel van Balkenende II een 'missionaire status' te geven, zodat er nog controversiële besluiten kunnen worden genomen.

Dat is natuurlijk wel heel erg brutaal. Dat het kabinet tenminste nog wil aanblijven tot na Prinsjesdag is omwille van de continuïteit nog enigszins te billijken. Maar als het kabinet meer wil dan alleen 'op de winkel passen',  terwijl het reeds gesneuveld is, is dat je reinste volksverlakkerij.

Balkenende heeft er zelf voor gekozen zijn kabinet te laten sneuvelen. Als hij Verdonk had weggestuurd, of zelfs maar berispt, had de rest van de ministers en staatssecretarissen er gewoon nog gezeten. Echter, hij vond het belangrijker om trouw te blijven aan Verdonk dan om zijn kabinet in leven te houden.

Het geeft dan ook geen pas van Balkenende dat hij meer wil dan alleen 'demissionair'. Wie A zegt, moet ook B zeggen; wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten; wie zijn kabinet laat vallen, moet de verkiezingen afwachten. Zo simpel is het! En als je Lubbers er dan opuit stuurt om toch je rompkabinet toch te kunnen laten regeren, alsof er niets aan de hand is, wat zegt dat dan over je normen en waarden?

U bent hier