h

De Boer Op . . .

31 januari 2007

De Boer Op . . .

Afgelopen zaterdag trok ik er met afdelingsvoorzitter Gert Worst op uit naar een symposium, dat gehouden werd in de Veense boerderij De Eekhoeve. Hier kregen we te horen hoe het ervoor stond met het boerenleven in Nederland, en wat blijkt? De gezinsboerderijen hebben te kampen met dezelfde problematiek als het MKB. Een genadeloze race to the bottom en uitbreiding als noodzakelijk lapmiddel maken het boerenbestaan er niet rustieker op. Verontrustend, zeker. Het gaat immers om de producenten van onze primaire levensbehoeften.

 • 9.30 Ontvangst met koffie en thee
 • 10.00 Aanvang symposium
  Spreker 1: Arris Hardeman over de Eekhoeve
  Spreker 2: Riky Schut: ??De landbouw als gezinsbedrijf?
  Spreker 3: Henk Renting: ??Professionaliseren van alternatieve afzetmethoden??,
  Spreker 4: Stichting Boerengroep: ?Een Nederlands keurmerk voor eerlijke producten?
 • 12:30 PAUZE
 • 13:00 Optreden Inspringtheater (in samenwerking met het publiek)
 • 14:45 PAUZE
 • 15:00 Discussie over de stellingen
  - Duurzame landbouw is per definitie biologisch
  - Producenten uit de streek kunnen niet concurreren met de supermarkt
  - Als Statenlid heb ik geen invloed op de landbouwsector
 • 16:00 EINDE

De organisatie was in handen van de Gelderse SP-statenfractie en de Stichting Boerengroep. Ze hadden een goed programma in elkaar gezet, en al met al was het een zeer leerzame dag. De strijd op het platteland bleek helemaal niet te gaan tussen biologische- en 'gangbare' boeren, maar de stijd ging om overleven. Duurzaamheid en biologisch hoeft niet één op één hetzelfde te zijn, en een groot deel van de productie gaat naar een niet bestaande markt. Zo maar een greep uit de zaken die deze dag behandeld waren. En het was ECHT interessante kost, want zelfs Tweede Kamerleden Hugo Polderman en Remi Poppe waren ervoor naar Veenendaal afgereisd.

Wie meer wil weten over de problematiek in de landbouw moet absoluut eens kijken op de website van platform Aarde-Boer-Consument.

U bent hier