h

Fusie???

19 maart 2007

Fusie???

PvdA-kamerlid Diederik Samsom heeft het briljante plan opgevat om de SP en de PvdA te laten fuseren. Niet bepaald erg logisch, omdat de samenwerking tussen beide partijen niet altijd van een leien dakje ging - en dat is nog zacht uitgedrukt.

 Onder Melkert werd de SP nog volledig geboycot door de PvdA, en bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen was een lijstverbinding nog teveel gevraagd. Om nog maar te zwijgen over Irak, en andere kwesties waar de PvdA niet bepaald een betrouwbare partner is voor de SP.

Ook op Veens niveau is het niet allemaal koek en ei tussen PvdA en SP. Natuurlijk, de PvdA heeft veel van onze inbreng in het raadsprogramma omarmd; zoveel zelfs dat we hebben ingestemd met het raadsprogramma (het rare zondagcompromis daargelaten). Er zijn echter ook kwesties waarbij SP en PvdA totaal andere standpunten in hebben genomen: de IW4-kwestie, de parkeervisie, de bouwhoogte aan de Weverij/Wilhelminastraat... Er zijn raakvlakken tussen de PvdA en SP, maar de verschillen zijn op punten zo groot dat een fusie niet in de lijn der mogelijkheden ligt.

Het plan van Samsom is niet bepaald levensvatbaar. De komende tijd zal de PvdA moeten bewijzen dat er samenwerking mogelijk is; een fusie is totaal geen optie. Dat had Samsom ook wel kunnen en moeten weten alvorens zo'n opmerking te maken. Al was het alleen al, omdat het goed gaat met de SP en haar gedachtegoed en dat er geen plaats is voor de problemen die de PvdA met zich meedraagt. Dat zou de zaak voor een socialer Nederland alleen maar schade toebrengen.

Zou de opmerking van Samsom misschien iets te maken hebben met het feit dat de SP de PvdA in de peilingen heeft ingehaald?

U bent hier