h

Allemaal fout !

2 april 2007

Allemaal fout !

Normaal gesproken ben ik niet zo geneigd om een opiniestuk te schrijven naar aanleiding van het a-journalistieke broddelwerk van De Telegraaf. Het is immers niet de eerste keer dat de honden geen brood van lusten van hun berichtgeving. Maar nu de boel een eigen leven gaat leiden kan ik niet langer zwijgen. Het gaat natuurlijk allemaal om die uitspraak van Marijnissen dat het "een dikke plus" zou zijn als bewindslieden onverkort zouden kiezen voor de Nederlandse nationaliteit.

Wat is nu het geval? Marijnissen stond afgelopen zaterdag met een interview in De Telegraaf. Het ging over van alles en nog wat, en het was gewoon een goed interview. Iedereen die het interview daadwerkelijk gelezen heeft zal dat met mij eens zijn. In dat interview zei hij ondermeer dat het "een dikke plus" zou zijn als bewindslieden zouden kiezen voor de Nederlandse nationaliteit. Hij benadrukte dat dit puur en alleen vanwege de beeldvorming is, dat er niet getwijfeld werd aan de loyaliteit van de bewindslieden en dat het boven alles de eigen keus van desbetreffende bewindlieden zelf mag zijn. Dat is dus een hele andere insteek dan Wilders, van wie hij zich uitdrukkelijk distantieerde.

De Telegraaf zou De Telegraaf niet zijn als ze een goed interview niet zouden ombuigen tot goedkope riooljournalistiek. Marijnissen werd in de inleiding afgeschilderd als een onbetrouwbaar, geniepig mannetje. Een volleerd manipulator. En als kersje op de appelmoes werd er ook nog gerefereerd aan die blauwe maandag dat de SP zich identificeerde met Mao. (Wat deed De Telegraaf nog maar in 40-45?) En om het allemaal nog bonter te maken, plaatste De Telegraaf een vooraankondiging op de voorpagina waarin stond dat Marijnissen zich aansloot bij Wilders en Rutte.

Nu zal ik nooit mijn partij afvallen, maar ik zal ook geen blad voor mijn mond nemen. Als het er duimendik bovenop ligt dat Marijnissen een onnodige beginnersfout heeft gemaakt, is het zinloos om dat met de mantel der liefde te bedekken - dus ik spreek. Marijnissen had moeten weten dat hij een dergelijke opmerking niet kan maken tegenover De Telegraaf zonder neergesabeld te worden. Het is überhaupt al bedenkelijk dat hij een interview geeft aan een rechts-populistisch sensatieblad - hoewel ik me kan voorstellen dat een boycot ook niet de beste oplossing is.
Marijnissen gaf naderhand weliswaar een uitstekende toelichting op zijn weblog, maar het kwaad is al geschied: er hangt een vertekend beeld van hem en de SP in de lucht.

Marijnissen gaat dus niet vrijuit. Hij kent De Telegraaf en hij had de gevolgen moeten overzien. De mythe van de schijnbare onaantastbaarheid van Marijnissen is doorgeprikt.
Maar, dat wil nog niet zeggen dat Marijnissen de enige schuldige is. De Telegraaf is willens en wetens een hetze begonnen tegen de SP. De wijze waarop De Telegraaf schrijft over Marijnissen en de SP, doet mij erg denken aan de wijze waarop de zogenaamde 'linkse media' over Fortuyn schreven in 2001 en 2002. Nu wil ik absoluut niet beweren dat Marijnissen ook vermoord gaat worden en dat dit de schuld zal zijn van De Telegraaf, maar De Telegraaf geeft geen enkele blijk van besef over haar journalistieke verantwoordelijkheid. Dat schrijft maar raak, ongeacht de gevolgen voor bijvoorbeeld de maatschappelijke beeldvorming.

Naast Marijnissen die had moeten beseffen wie hij tegenover zich had, en De Telegraaf die journalistiek volkomen onverantwoord tewerk is gegaan, zijn ook de politici die hierop reageren allemaal fout. Wilders die beweert dat er een ruime meerderheid van PVV, VVD en SP achter hem staat. Fout... Tichelaar die beweert dat "de ware aard van de SP nu bovenkomt" en "dat het maar eens afgelopen moet zijn met Marijnissen"... Fout. Heel politiek Den Haag stort zich op Marijnissen en De Telegraaf om hier een eigen populistisch slaatje uit te slaan.
Dat mag.
Zo werkt de politiek, dat weten we inmiddels.
Maar dan wil ik geen van die politici ooit nog horen zeggen dat "het debat op inhoud willen voeren". Want dat hypocriete riedeltje gelooft niemand meer.
Evenmin als het riedeltje dat ze zich "willen inzetten voor het landsbelang", want wie willens en wetens gebruik maakt van slechte journalistiek om een ander onterecht in een kwaad daglicht te zetten geeft GEEN MOER om het landsbelang!

U bent hier