h

Speech Landschapsontwikkelingsplan

19 april 2007

Speech Landschapsontwikkelingsplan

Behalve dat Roelof Bisschop ons vanavond gaat verlaten, wordt er natuurlijk ook nog gewoon vergaderd. Op de agenda staat onder andere het Landschapsontwikkelingsplan, een plan over wat er met het laatste beetje buitengebied in onze gemeente gaat gebeuren. Een goed plan, waarbij zelfs oog is voor ons cultureel-historisch erfgoed!

 

Voorzitter,

Aan de orde is het LOP, oftewel het landschapsontwikkelingsplan. Een bijzonder goed stuk, als u het mij vraagt. Na tal van visies en plannen en weet ik veel wat nog meer die op onze bebouwde grond zijn losgelaten, eindelijk ook een plan voor dat kleine stukje buitengebied wat we nog hebben.

De SP gaf in de commissie Stad al aan dat het plan wel kwetsbaar is, omdat het afhankelijk is van de medewerking van velen. De wethouder, aan wie de fijne nuances in de standpunten van mijn partij kennelijk niet besteed zijn, vatte dit ten onrechte op als kritiek, maar hij kan wat mij betreft opgelucht adem halen. Het ging immers niet om kritiek, maar we wilden hem iets meegeven.

Bij het Landschapsontwikkelingsplan wil ik ook graag even stilstaan bij de boeren. We hebben maar een handjevol van ze in Veenendaal, maar dat wil niet zeggen dat we dus niks van ze aan moeten trekken. Veel boeren in Nederland met gezinsbedrijven leven onopgemerkt in armoede. Vaak kunnen ze niet leven van het boerenbedrijf alleen, en zijn ze genoopt tot functieverbreding. Die ruimte moeten we ze geven, en die krijgen ze gelukkig ook in het LOP.

Ook zijn we blij met het opknappen van Fort Buurtsteeg. Het moge bekend zijn dat de SP een warm hart toedraagt aan ons culturele erfgoed, wat gelukkig meer behelst dan een zwembadeend. Dat het fort voorzien wordt van een informatiepunt draagt bij aan de educatieve waarde ervan. Dit juichen wij van harte toe, want op die manier begint de geschiedenis veel meer te leven.

Ook zijn we blij voor de aandacht die de hellen gaan krijgen, hoewel we wel vinden dat het aantal excursies een maximum moet kennen om de natuur niet teveel te verstoren.

Tot slot nog een klein puntje van kritiek. Afhankelijk of GroenLinks al gesproken heeft, of dadelijk nog moet ?? dat wist ik namelijk nog niet toen ik deze speech schreef ?? hebben ze wat gezegd of zullen ze wat zeggen over water. Bij die woorden sluit mijn fractie zich van harte aan.

Al met al zijn we dus zeer positief over dit stuk. Geen vlammend betoog, geen donderpreek, geen keiharde confrontatie? complimenten! Ook dat is mogelijk. In de fijne nuances van mijn speech zitten nog wel wat aanwijzingen waar de wethouder op moet letten. Met name goede communicatie is erg belangrijk. Ik hoop dat de wethouder dat heeft opgepikt.

Dank u wel

U bent hier