h

Stationskwartier

19 april 2007

Stationskwartier

Vanavond wordt onder andere ook de herstructurering van het stationskwartier in behandeling genomen.  Omdat er nogal wat haken en ogen aan zo'n groot plan zitten, zijn we dan ook deksels kritisch. En tussendoor geef ik ook nog een weerbericht...

Voorzitter,

Het stationskwartier is een lap grond van aanzienlijke omvang. Herstructurering op dat gebied is dan ook een hele klus en het feit alleen al DAT er een plan van is ?? nog voor we het hebben over de inhoud ?? is per definitie ambitieus.

Maar, laten we het vooral ook over de inhoud hebben. Veel van de herstructurering hangt samen met het verplaatsen van de gemeentewerf. Zolang er onduidelijkheid is over de toekomst van die werf, bestaat er de kans dat een deel niet kan worden uitgevoerd.

Geen nood, zei de wethouder in de commissie stad; de herstructurering kan sowieso gewoon doorgaan omdat de gemeentewerf toch al verplaatst zou worden. In de commissie werk zei een andere wethouder, die van milieu, inzake een ander onderwerp met betrekking tot de gemeentewerf dat deze gewoon verplaatst kan worden omdat er sowieso geherstructureerd kan worden.

Deze perpetuum mobile van afhankelijkheid is op zijn minst opmerkelijk te noemen, en ik hoop dat het college mij kan zeggen of de kip of het ei eerder was:
Zorgt de herstructurering ervoor dat de gemeentewerf moet vertrekken, of maakt het vertrek van de gemeentewerf de herstructurering mogelijk?

Dan is er nog het LPG-tankstation, dat voor de bouw van ??fase C?? in dit plan weg hoort te zijn, maar dat wellicht nog niet is. Ik heb in het verslag van de commissie Stad niet kunnen vinden dat de wethouder daar helderheid in heeft kunnen scheppen. Ik neem aan ?? en hoop ?? dat de wethouder deze zorgen met mij deelt en dat er alsnog duidelijkheid komt over deze uiterst precaire situatie.

En wat deed die man van de gemeente, begin april op de pelikaanstraat? Van een bewoonster heb ik vernomen dat de gemeente de straat, die grotendeels in particuliere handen is, wil opkopen om de zogenaamd nodige ontsluiting te realiseren. Terwijl er hier met geen woord over gecommuniceerd blijkt te zijn met de bewoners aldaar. Ik eis dan ook tekst en uitleg!

Ik besef drommels goed dat er duistere wolken cirkelen boven mijn betoog, en dat de wethouder er nu ongeveer vanuit zal gaan dat de SP tegen dit plan zal stemmen. De donder klinkt, terwijl de vurige bliksem de zwarte lucht van mijn betoog doorklieft, maar tegenstemmen zit er niet in.

Natuurlijk, we hebben onze zorgen. Zwaarwegende zorgen en kritische kanttekeningen. Maar die beperken zich voornamelijk tot die punten die ik reeds in dit verband genoemd heb. Het zijn weliswaar dreigende zwarte wolken, maar de lucht eromheen is redelijk blauw.

Er is geen reden om het plan naar de prullenbak te verwijzen, maar we verwachten wel goede antwoorden van de wethouder; opdat er boven het stationskwartier een stralende zon weer krachtig kan schijnen.

Dank u wel.

U bent hier