h

Waar was Bea?

2 juli 2007

Waar was Bea?

Afgelopen zaterdag is 'de Majoor', Alieda Bosshart begraven. Het is geen geheim dat koningin Beatrix diep onder de indruk was van haar dood. Maar nam ze de moeite om op de begrafenis te komen? Nee, dat mocht de grootmeesteres voor haar opknappen.

Is hare majesteit dan zo'n koud mens, dat ze niet eens de begrafenis van een dierbare bezoekt? Dat kan haast niet, want de RVD liet weten dat de koningin erg verdrietig was om de dood van de Majoor. Hoe de koningin dat verdriet liet blijken wilden ze dan weer niet kwijt, dus dan zal ze wel heftig hebben zitten janken...

Is het dan een kwestie van protocol? Dan is er werk aan de winkel voor het kabinet (die verantwoordelijk is voor het doen en laten van de koninklijke familie), om het protocol te veranderen. Want Bea's afwezigheid laat zich moeilijk uitleggen. En weet u nog dat Prins Willem-Alexander speciaal terug uit Aruba was gekomen toen Pim Fortuyn was doodgeschoten? Ik had hem op de begrafenis verwacht, maar ook toen liet de koninklijke familie het afweten. PWA had net zo goed op Aruba kunnen blijven.

Veiligheidsoverwegingen dan? Lijkt me ook stug, want het is niet veel moeite om een stel bodyguards mee te nemen, snipers op de daken te plaatsen en een aantal man marechaussee rond te laten lopen. Ze is nota bene de koningin... als er iemand easy access heeft...
En veiligheid speelde al helemaal geen rol bij de begrafenis van Fortuyn, want de bewaking aldaar deed niet of nauwelijks onder aan die van een koninklijke begrafenis, waar de Oranjes wel gewoon allemaal komen.

Wat beweegt de Majesteit om niet op een belangrijke begrafenis te komen?
Waarom moet één of andere stalknecht dat klusje opknappen?
Waarom brak PWA zijn vakantie af na de moord van Fortuyn, zonder zijn terugkeer enige meerwaarde te laten hebben?

De wegen van het Koninklijk Huis zijn ondoorgrondelijk. En hoewel ik geen republikein ben, denk ik op zulke momenten dat het tijd is om de monarchie af te schaffen. Als Bea en PWA niet de moeite nemen om op de begrafenissen van Majoor Bosshart of Pim Fortuyn te komen opdagen, verdienen ze de troon niet.

U bent hier