h

Fractiedagboek 12 september

12 september 2007

Fractiedagboek 12 september

Gisteren begon het echt allemaal weer. We hadden de week daarvoor wel fractieoverleg gehad, maar toch: de eerste commissie (Jaap en Gert mochten eergisteren al aan de bak) is toch voor mij het echte begin.

Niet alleen het politieke jaar, waarvoor Tino Kroes (VVD) ons allen de beste wensen toewenste, was weer begonnen. Gisteren mocht ik ook alweer aan de bak op de universiteit. Gek, dat mijn terugkeer op zo'n kollossaal instituut toch een beetje als thuiskomen voelde.

Het was vooral een rare ervaring om weer in het Ruppert-gebouw te lopen. De storm van februari, waarbij half Nederland strandde, had ervoor gezorgd dat er een bouwkraan op dit gebouw stortte. Hoewel er in een aantal zalen nog de laatste (her)bouwverrichtingen werden verricht, was er verder niets te merken van de ravage eerder dit jaar. Naast de kluswerkzaamheden was de 'nieuw-geur' het enige dat wees op verandering.

Tijdens de commissie Welzijn die avond, stond er niet veel (eigenlijk niets) op de agenda, maar desalniettemin duurde de vergadering een uur. Dit, doordat wethouder Pilon uitgebreid 'conte' deed van de ontwikkelingen rondom de Thuiszorg. Gedurende de zomer zijn er immers uitgebreid berichten geweest in de media over de problemen die daar spelen en het verschil van inzicht tussen de wethouder en het CMD.
Ik maakte gelijk gebruik om te informeren of er, door geldgebrek, in Veenendaal situaties zouden ontstaan waardoor geen thuiszorg geboden kon worden. Dit, naar aanleiding van een artikel in het Nederlands Dagblad. Als ik betreffend artikel digitaal terug kan vinden, zal hem plaatsen op dit weblog.
Volgens de wethouders is dit niet in Veenendaal aan de hand (gelukkig). De problemen die er zijn in de thuiszorg, zouden liggen aan de bedrijfsvoering. Dat kan dan wel zo zijn, maar het is een situatie die we goed in de gaten moeten houden.

Tijdens de rondvraag stelde Fatima een vraag over Stichting Welzijn Ouderen (SWO), die genoodzaakt is geld te vragen voor haar activiteiten - waardoor er voor ouderen een drempel bestaat om deel te nemen hieraan.
Volgens wethouder Van den Bos ligt dit... aan de bedrijfsvoering van SWO. Is hier nu een patroon aan het ontstaan, waarbij alle problemen 'te wijten zijn aan de bedrijfsvoering' van uitvoerende instanties? Deze verklaring kan maar zo vaak geloofd worden, voordat hij niet meer gepikt wordt. Ik hoop dat de heren wethouders dit snappen...

Zelf maakte ik gebruik van de rondvraag om wethouder Pilon te complimenteren over zijn dagelijkse bezoekjes aan bouwdorp, en zijn regelmatige bezoekjes aan de bijbelweek. Zulke uitingen van betrokkenheid vinden wij als SP erg belangrijk, en wij zijn dan niet te beroerd om complimenten uit te delen als dit gebeurt. Pilon nam de complimenten blozend in ontvangst.

Na de commissie Welzijn mocht ik gelijk weer aan de bak (zonder pauze), in de gecombineerde commissie Stad/Middelen die gewijd was aan de plannen voor het Lantor terrein. Opvallend was dat de oppositiepartijen een stuk positiever waren dan de coalitiepartijen. Met name Adri Jansen (PvdA) schetste een doemscenario waarbij het de gemeente bakken geld zou kosten om de Lantorgrond te pakken te krijgen. Wethouder Sanders weerde zich kranig.

Het plan van het college was overigens om de Lantorgrond volgens twee sporen te pakken te krijgen: arbitrage en onteigening (mocht arbitrage niets opleveren). Wat ons betreft is dat prima; we hadden enkel wat kanttekeningen bij hoe de grond dan gebruikt zou moeten worden. Van ons valt hier dus geen dwarsliggerij te verwachten, hoewel het wel raadselachtig is hoe je de lijn van èn arbitrage èn onteigening kan volgen. Immers; arbitrage is bindend, dus als dat niet werkt dan ben je het haasje. Wethouder Sanders legde uit dat je vooraf enige voorwaarden kon stellen aan de uitkomst van de arbitrage. Het klinkt vaag (ik ben geen jurist), maar ik neem aan dat hij weet wat hij doet...

Na het openbare gedeelte ging de gecombineerde commissie nog in beslotenheid verder. Uiteraard kan ik daar geen uitspraken over doen; neem gewoon maar van mij aan dat het openbare gedeelte een stuk interessanter was. Al met al dus een pittige start van het nieuwe politieke jaar.

U bent hier