h

Islam

19 september 2007

Islam

Meestal loop ik niet warm als Marijnissen het woord voert over multiculturalisatievraagstukken. Niet dat hij het kwaad bedoelt, maar hij kan zich wel eens ongelukkig uitdrukken. De dikke plus is daar een goed voorbeeld van. Maar vandaag in een interuptiedebat tegen Wilders deed hij het uitstekend!

Wilders tartte, zoals gewoonlijk, de godsdienstvrijheid. Dit met zijn inmiddels bekende mantra: fascistische koran verbieden, geen asielzoekers uit moslimlanden toelaten, actief remigratiebeleid voor moslims, etc. etc. etc.

Marijnissen constateerde dat Wilders hiermee een miljoen inwoners van Nederland categorisch hun vrijheid zou ontnemen. Het antwoord van Wilders was dan ook het simplistische: Ze hebben de vrijheid om de Islam af te zweren, of ons prachtige land te verlaten.

Wat Wilders voorstelt is ten principale onethisch. Hij wil de Islam uitroeien uit Nederland, en de vergelijking die ik niet wil maken komt nu wel erg voor de hand te liggen.

Verder gaat Wilders voorbij aan diegenen die de Islam zien en gebruiken als een bron van saamhorigheid, emancipatie, solidariteit en barmhartigheid. Het is slechts een minieme groep Moslims die op basis van hun geloof een rechtvaardiging voor geweld vindt. Helaas wel de groep die alle media-aandacht opeist. Helaas ook de groep die het beeld voor alle Moslims bepaalt.

Afgelopen week is de Ramadan van start gegaan. Elders op dit weblog is te lezen dat deze maand in het teken staat van solidariteit met de medemens, uit naam van God en uit liefde voor God. Wellicht dat er groepen Nederlandse moslims zijn, wiens gedachten in deze maand naar Wilders uitgaan. Die hem geluk en wijsheid toewensen. Ik hoop voor hem, en voor alle moslims in Nederland, dat die wens ooit uitkomt.

U bent hier