h

Speech Rekenkamercommissierapport.

27 september 2007

Speech Rekenkamercommissierapport.

Onderstaande speech lees ik vanavond voor op de gemeenteraadsvergadering

Voorzitter,

Is dit beleid, of is hier over nagedacht? Wie deze vraag stelt, suggereert dat het één en het ander niet verenigbaar zijn. Het is een stereotypering die bij burgers wel eens de kop opsteekt, wanneer zij het idee hebben dat de overheid hun belang niet dient. Of bij werknemers die van de één op de andere dag van bovenaf te horen krijgen dat zij hun werk totaal anders moeten doen als dat zij gewend zijn. Is dit beleid, of is hier over nagedacht?

Voorzitter, die vraag kwam ook in de hoofden van mijn fractie op toen wij ons bogen over het rekenkamercommissierapport ??een klap van de molen??. Een fraaie uiteenzetting van de affaire rondom molen ??De Vriendschap??, waarbij één ding duidelijk werd: die zaak speelde enorm lang. Aangekocht in 1994, het jaar waarin ondergetekende 13 werd. Nu, bij de ontknoping van de affaire door behandeling van dit rekenkamercommissierapport, ben ik 2x zo oud.

In het rapport is te lezen dat de molen is aangekocht met het idee om er een soort van leermuseumpje van te maken. Leuk en aardig projectje, maar dan? Diverse malen wordt het project vertraagd. Diverse malen valt het project duurder uit. En als klap op de vuurpijl verandert het project ook nog eens van inhoud: het wordt een dagactiviteitencentrum voor mensen met een handicap. Ook nuttig. Ook belangrijk. Maar dat was niet de oorspronkelijke opzet. Is dit beleid, of is hier over nagedacht?

Voorzitter, dit rekenkamercommissierapport staat niet op zichzelf. Praktisch alle rekenkameronderzoeken naar het tijdvak waarover wij spreken, brengen dezelfde fouten naar boven. Projectmatig werken was in die tijd, zelfs nog enkele jaren later, nog geen gemeengoed. Om de problemen zoals die geschetst zijn in dit rekenkamercommissierapport in de toekomst te vermijden, moet projectmatig werken niet alleen gemeengoed worden, maar ook nog gemeen goed.

Hoewel de SP part noch deel had aan deze affaire, loopt mijn fractie niet weg voor de verantwoordelijkheid naar de toekomst. Mijn partij wil niet dat een volgend project ook vertraagt, duurder uitvalt en inhoudelijk wordt omgegooid. Daarom stemmen wij in met het voorstel om de aanbevelingen zoals zij hier genoemd zijn over te nemen. Dit moeten wij niet alleen met de mond belijden, maar we moeten de daad bij het woord voegen. Dan wordt de vraag ??is dit beleid, of is hier over nagedacht? vanzelf omgevormd tot de uitroep: ??dit is beleid! Hier is over nagedacht!?

Dank u wel.

U bent hier