h

ANALYSE: LIBERALISME, deel 2

9 oktober 2007

ANALYSE: LIBERALISME, deel 2

Liberalen hebben er een handje van om de werkloosheid te wijten aan de socialisten en de sociaaldemocraten. Het feit dat de uitkeringen hoog genoeg zouden zijn om fatsoenlijk van rond te komen zou mensen lui en werkschuw maken.

Het feit dat Balkenende IV het eerste kabinet in meer dan een kwart eeuw is waarin de VVD niet meeregeert, en dat dus de liberalen zelf medeverantwoordelijk zijn voor deze situatie, laten ze graag buiten beschouwing.

Verder betwijfel ik of de hoogte van de uitkeringen iets te maken heeft met werkloosheid. Het gros van de mensen die in een uitkering zitten, verdient liever een eerlijke boterham dan dat zij hun hand ophouden. Regelgeving maakt het echter onverstandig om te werken, maar dat is een verhaal apart.

Daarbij zijn het de liberalen zelf geweest die mensen lui hebben gemaakt. Door hun rotsvaste vertrouwen in de marktwerking, die zij op alle terreinen door willen voeren, voeden ze mensen op tot klanten van de samenleving, in plaats van deelnemers daaraan.

Er wordt een verwachtingspatroon geschapen dat alles maar komt aanwaaien, en vervolgens vraagt men zich af waarom de kloof tussen overheid en burger zo groot is. Ik weet wel waardoor het komt: iedere burger wil dat zijn persoonlijke belang gediend wordt, en wel nu meteen.

De liberalen hebben de overheid neergezet als een winkel, in plaats van een organisator van solidariteit. Mensen willen niet meer hun bijdrage leveren, de overheid moet het maar opknappen.

De roep om ??eigen verantwoordelijkheid?? te nemen is enkel populair omdat iedereen vindt dat de ander eigen verantwoordelijkheid moet nemen zodat hij zelf vooraan in de rij komt te staan.

Socialisten verantwoordelijk voor de luiheid in de samenleving? De pot verwijt de ketel! Het zijn de liberalen die verantwoordelijk zijn voor de luiheid! En voor de onverdraagzaamheid! Laat de liberalen hiervoor maar hun ??eigen verantwoordelijkheid?? nemen!

Zie ook:
Liberalisme, deel 1

U bent hier