h

Nationale Feestdag voor Sinterklaas ?

29 november 2007

Nationale Feestdag voor Sinterklaas ?

Sinterklaas mag dan wel geen Bijbels personage zijn (zie HIER), hij is toch mateloos populair, en een stevig onderdeel van ons cultuurgoed. Belangrijk genoeg om er een nationale feestdag van te maken?

Nationale feestdag voor Sinterklaas?
De meeste Nederlanders lijken het sinterklaasfeest onze belangrijkste traditie te vinden. Dat is de voorlopige uitkomst van een onderzoek van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. In de enquete van enkele weken geleden gaf 90 procent van de inzenders aan het sinterklaasfeest het belangrijkste volksfeest te vinden.

Ineke Stroucken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur vraagt zich daarom af of we Sinterklaas niet moeten uitroepen tot nationale feestdag. "Er is een aantal dagen die we bestempelen als nationale feestdagen. Denk aan Hemelvaart, Kerstmis en Pasen. Maar als Nederlanders zeggen Sinterklaas belangrijk te vinden, moet daar misschien verandering in komen."

Sinterklaas heeft een enorme voorsprong genomen op alle andere tradities, aldus Stroucken. "Hij laat Koninginnedag, maar ook het eten van beschuit met muisjes ver achter zich. Het is een feest van sfeer. Zelfs als mensen geen kinderen hebben, zeggen ze Sinterklaasavond een hele gezellige avond te vinden. Het snoepgoed draagt daar ook aan bij."

Volgens Stroucken gaat de goedheiligman ook mee met zijn tijd en draagt dat zeker bij aan zijn succes. "Op dit moment wordt de Sint weer wat jonger. Hij doet nu bijvoorbeeld mee aan een disco wat een paar jaar geleden ondenkbaar was."

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur heeft de enquete gehouden omdat zij wil weten wat anno 2007 de belangrijkste tradities en rituelen in Nederland zijn. Daar is nog nooit onderzoek naar gedaan. De honderd meest genoemde tradities en rituelen zullen door het centrum onderzocht en gefotografeerd worden. Volgend jaar, het Jaar van de Tradities, komt er dan een boek uit.

Uit: De Telegraaf, 29-11-2007

U bent hier