h

Nucleair incident . . .

16 november 2007

Nucleair incident . . .

Alsof de ramp in Tsjernobil niet voldoende bewijs is dat kerncentrales niet de beste manier zijn om aan energie te komen - excuses voor de understatement - is er in politiek Den Haag een groep "vooruitstrevende lichten" die kernenergie een kans willen geven.

Nu hopen dat onderstaand artikel die mensen op andere gedachten brengt...

Nucleair incident in Petten

PETTEN - In een radiologisch laboratorium op het terrein van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten heeft zich vorig jaar een ernstig nucleair incident voorgedaan. Hierbij is radioactief strontium (Sr-90) ontsnapt. Twee personeelsleden liepen een inwendige besmetting op.

Het voorval is niet openbaar gemaakt, maar wel gemeld bij de Kern Fysische Dienst (KFD) van het ministerie van VROM. Volgens de KFD lopen de besmet geraakte medewerkers geen directe gezondheidsrisico's. Ook op de lange termijn lijken de risico's gering. Het ongeluk gebeurde op vrijdag 19 mei 2006, en is opgenomen in de KFD-rapportage 2006 van ongewone gebeurtenissen in Nederlandse nucleaire installaties. De twee medewerkers werden inwendig besmet bij de productie van een bron die onder andere radioactief strontium bevatte. Dat gebeurde in een speciaal kastje van plexiglas.

Daarbij trad onvoorzien gasvorming op. Het betreffende radiologische laboratorium was ongeschikt voor werkzaamheden waarbij gasvorming ontstaat. Mede door een kapotte ventilator (de aandrijfsnaar was gebroken) konden de radioactieve gassen uit de kast ontsnappen. Volgens de KFD zijn interne ECN-procedures overtreden.

De besmetting in het laboratorium kwam tijdens de werkzaamheden aan het licht bij een tussentijdse controle met een draagbare besmettingsmonitor. De werkzaamheden werden onmiddellijk stopgezet en het lab werd verzegeld. Nadat de medewerkers zich hadden gewassen in de wasbak van het lab, bleken ze nog steeds besmet. Ook langdurig douchen hielp onvoldoende.

Op maandag 22 mei trachtten schoonmakers het lab te reinigen. Ze moesten die poging echter staken, omdat ook zij dreigden te worden besmet. Na het incident is het lab niet meer gebruikt. De werkzaamheden zijn inmiddels overgeheveld naar een nieuw laboratorium op het ECN-terrein dat recent in gebruik is genomen.

Strontium kan gezondheidsproblemen veroorzaken doordat het in botten calcium vervangt.

Uit: Nederlands Dagblad, 15 November 2007

U bent hier