h

Het nieuwe logo van de staat . . .

4 januari 2008

Het nieuwe logo van de staat . . .

Waarschuwing: dit artikel kan schokkend zijn voor mensen die het kabinet serieus (willen) nemen!

De rijksoverheid heeft een nieuw logo. Een logo, dat de wildgroei aan aparte logo's tegen moet gaan. Er is nu 1 logo in plaats van de veelheid die er voor iedere dienst, ieder ministerie, ieder departement, ieder weetikveelwat bestaat. Bij het aanbreken van de winter is dit kunststukje gepresenteerd. En iedereen was blij. En trots. Op de site regering.nl is onderstaand bericht geplaatst. En let vooral op het woord 'nieuw', dit gaat later nog een rol spelen...

Nieuw logo voor rijksoverheid
Nieuwsbericht | 21-12-2007

Een moderne maar sobere stilering van het rijkswapen. Dat wordt het nieuwe beeldmerk van de rijksoverheid. Medio 2008 moet het beeldmerk op de eerste uitingen van de rijksoverheid te zien zijn.

Minister-president Balkenende en minister Ter Horst (BZK) hebben op 21 december 2007 het nieuwe logo in de ministerraad gepresenteerd.

Het logo is gekozen na een Europese aanbestedingsprocedure. Het ontwerp is van bureau Dumbar uit Rotterdam.

Het logo wordt de komende maanden verder uitgewerkt in een nieuwe huisstijl voor de rijksoverheid. Deze wordt gefaseerd ingevoerd bij alle organisaties van de rijksoverheid die onder directe ministeri?le verantwoordelijkheid vallen. In 2011 moet de invoering grotendeels zijn voltooid.

Gestileerd rijkswapen
Het kabinet heeft gekozen voor een logo dat sober is in zijn uitwerking. Daarmee worden de neutraliteit en de continu?teit van de rijksoverheid verbeeld. Het rijkswapen maakt direct duidelijk dat de rijksoverheid de afzender is.

Een gezamenlijke huisstijl draagt bij aan het streven van het kabinet om de overheid beter en effici?nter te maken.

Bron: website regering.nl

Wat niet in het stukje staat, is dat het logo ? 60.000,- heeft gekost.

Wat ook niet in het stukje staat, is dat ontwerpbureau Dumbar al eerder voor de rijksoverheid een logo heeft ontworpen - namelijk het logo voor het ministerie van Algemene Zaken.

Wat eveneens niet in het stukje staat, is dat dit eerder ontworpen logo er EXACT hetzelfde uitziet als het 'nieuwe' logo van de rijksoverheid.

In een verklaring tegenover de Volkskrant vertelt meneer Dumbar hoe hij op dit lumineuze en lucratieve idee is gekomen. Meneer Dumbar heeft kennelijk van alles onderzocht en uitgeprobeerd, om uiteindelijk op een bestaand logo - waar hij al eerder geld voor had gevangen - uit te komen. Meneer Dumbar vergelijkt zichzelf met Odysseus, die over de hele wereld wereld reisde en uiteindelijk thuis uitkwam. Dat meneer Dumbar nog eens vette cash krijgt voor zijn ontwerp, vindt meneer Dumbar 'logisch'.

Meneer Dumbar vergelijkt zijn werk met de reis van Odysseus. Ik heb een ander verhaal in gedachte, waarmee ik dit wil vergelijken: DE NIEUWE KLEREN VAN DE KEIZER. Dumbar heeft de staat schaamteloos getild! En Balkenende en Ter Horst zijn ook nog eens apetrots op het resultaat...

Mag het kabinet eindelijk vallen?

U bent hier