h

ANALYSE: ECONOMAPOCALYPSE

21 maart 2008

ANALYSE: ECONOMAPOCALYPSE

Christenen geloven in iets wat de eindtijd of de apocalypse heet. Het eind van de wereld waarbij de goede mensen van de kwade gescheiden worden en de hel op aarde uitbarst. Het zou de wederkomst van Christus betekenen, maar ook de komst van diens tegenhanger, de Antichrist. En het zou goed mogelijk kunnen zijn dat die laatste reeds gearriveerd is en zijn troon heeft ingenomen.

De Antichrist is echter noch Bush, noch Balkenende, noch enig ander wezen van vlees en bloed. Hij draagt een masker dat door velen gevolgd en gediend wordt. Geen levende ziel kan zich aan Zijn macht onttrekken, edoch de mens zelf is het, die de Antichrist op zijn troon heeft geplaatst. En de Antichrist heeft een naam, en Zijn naam is Economie.

Toen onlangs de AEX-index met 6 punten zakte, stond de wereld op zijn kop. Dat er nog meer dan 400 punten overbleven, dat is vier maal de basisindex, daar leek niemand bij stil te staan. U of mij heeft het niet getroffen, maar er was paniek onder de dienaren van de Antichrist; het hongerige Beest werd onvoldoende gevoed.

De economie is een leven gaan leiden, dat bijna geheel los staat van de dagelijkse praktijk. De waarde van geld staat los van de goudprijs, de waarde van aandelen staat los van het feit of een bedrijf winst of verlies maakt? en toch moet alles wijken voor die economie. Politici buigen voor de Antichrist, regeringen offeren hun volk aan Hem.

Edoch, de Tirannie der Economie is eindig. Als er meer geld in omloop is dan dat er bestaat, is dat een veeg teken. En op het uur dat de Economie ter helle stort, zal er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde aanbreken.

Het is goed mogelijk dat het einde der tijden zich aandient bij het instorten van de economie. De ironie is, dat dit prima te voorkomen valt - mits wij zelf de regie over de economie terugpakken, en mits wij onze hebzucht intomen. Neem genoegen met winst, ondanks wat de concurrentie doet of ondanks wat je nog meer zou kunnen binnenslepen. Want in de Christelijke overlevering, zal ook het laatste oordeel dan geveld worden. En de vraag zal dan zijn: heeft u het Beest bedwongen of diende u Hem? Mijn advies: zorg dat je het juiste antwoord kunt geven!

U bent hier