h

herexamen... [deel 4]

23 september 2010

herexamen... [deel 4]

Op 11 september hield Geert Wilders een toespraak in New York. Van tevoren waren de verwachtingen hooggespannen: na vergelijkingen tussen de Islam en fascisme, en Mohammed en Adolf Hitler, zou hij zijn Amerikaanse gehoor vast ook shockeren en de rechtse formatiepoging opblazen. Het pakte anders uit: als Wilders een NOG mildere toespraak had gehouden, zou hij een 'moslimknuffelaar' zijn geweest.

"Fascisten, dit is een handgranaat!" Riep een gefrustreerde jongeling tijdens Prinsjesdag. Hij wierp een projectiel naar de Gouden Koets. Het bleek een waxinelichthouder te zijn.

Soms vallen zaken achteraf wel mee. Zo niet de Miljoenennota.

Politiek Den Haag wilde er eigenlijk niets mee. Emile Roemer was de enige die het debat met Algemene Beschouwingen wilde houden. Van de rest hoefde het niet zo nodig. Dat zou een strafexcercitie zijn.

Toch gebeurt er van alles. Het minimumloon gaat omlaag. Er komt geen bijtelling meer op milieuvriendelijke auto's. Ambtenarensalarissen worden bevroren. Er wordt gesneden in de inburgering. De accijns op sigaretten gaat omhoog met 25%. De pil wordt niet langer vergoed, terwijl er bezuinigd gaat worden op kinderopvang.

Het was niemand minder dan Balkenende die aangaf dat dit geen 'spek-en-bonenbegroting' was; terwijl er van tevoren door bijna heel politiek Den Haag anders werd beweerd.

Niet iets dat achteraf wel meevalt, dus. Juist het tegenovergestelde: het is dus een enorme klap die men niet zag aankomen!

Nog blijft het stil in Den Haag. Een poging tot het komen tot een linkse tegenbegroting is gestrand op de gebruikelijke onwil van Alexander Pechtold, maar eigenlijk hoor je niemand.

Hoewel... Prinsjesdag kan nog onverwacht van invloed zijn op de formatie...

Het begon Wilders te jeuken. Zo lang kon hij toch niet beschaafd zijn?

Hij noemde de begroting een flutstuk en ergerde zich openlijk aan de vermeende sneren aan zijn adres (passages over verdraagzaamheid en wellevendheid) in de Troonrede.

Hoewel hij zich misschien opwindt over de verkeerde dingen (mensen kunnen niet meer rondkomen, nota bene), is er misschien iets positiefs in te ontdekken.
Het CDA gaat zich hoe langer hoe ongemakkelijker voelen bij de formatie met Wilders. Prominenten - waaronder inmiddels zelfs Herman Wijffels - uiten steeds meer kritiek. Wilders ongenuanceerde woordgebruik wekt wrevel bij veel CDA'ers, zeker wanneer hij die partij aanvalt.

Als Wilders zijn waffel niet in bedwang kan houden, kan de formatie wederom klappen. En gebeurt dat, dan is rechts toch echt wel uitgespeeld. Dan mag links het proberen.

De kans is niet enorm, maar de dreiging van rechts zou best wel eens meevallen...

U bent hier