h

proeve... [deel 3, slot]

14 september 2010

proeve... [deel 3, slot]

Rutte, Verhagen en Wilders hebben hun examen (proeve) afgelegd tegenover Tjeenk Willink. Die laatste kan niet zeggen dat zijn pupillen geslaagd zijn, maar hij is bereid ze een herkansing te geven.

De vertrouweling van Hare Majesteit kon niet goed uitleggen waaruit zou blijken dat de formatie ditmaal wel zou slagen. Een betere verklaring voor de hervatting van de onderhandeling dan dat Wilders 'er nog een nachtje over had geslapen' bestaat niet. Het vertrouwen is er, zij het flinterdun.

Niet alleen Tjeenk Willink's vertrouwen is fragiel; heel politiek Den Haag kijkt met argusogen naar de laatste kans die Rutte krijgt. Zijn geloofwaardigheid smelt als de poolkappen: sneller dan iemand zou willen.

Onder de sceptici is Emile Roemer de enige die ronduit voor zijn twijfels durft uit te komen. De anderen willen hun wantrouwen wel anoniem melden aan de kranten, maar ze hopen ook nog steeds stiekumpjes op een uitnodiging van Rutte.

Als ultra-rechts op een flop uitloopt, willen de partijen stuk voor stuk nog met Rutte in zee. Geen van de partijen wenst een alternatief te bieden voor rechts: rechts krijgt hoe dan ook de macht.

En dat is de gijzeling waarin Nederland al sinds Paars mee kampt. De liberalen hebben het sowieso voor het zeggen. Niet alleen omarmen steeds meer (voorheen) linkse partijen in steeds grotere mate de liberale ideologie; het kabinet Balkenende IV is het enige kabinet sinds Paars I waar de VVD geen deel van uitmaakte. En ondertussen verslechtert het land maar... gek he?

De proeve die Rutte nu heeft afgelegd levert hem het volgende resultaat:

1. Een herkansing voor het kabinet Rutte I (of circus Wilders)
2. Een Tjeenk Willink met een hard hoofd
3. Een geloofwaardigheidsprobleem
4. 'Vrienden' die anoniem zeggen dat ze er geen vertrouwen meer in hebben

Er zijn betere starts te bedenken voor een premier.

*** De ontwikkelingen van de verdere formatiepoging(en) zullen worden behandeld in de serie 'herexamen' ***

U bent hier